8mm filmpjes

Nog steeds de hoop gevestigd op een wondermiddel om de filmpjes van pa Hong gecategoriseerd en daarna gedigitaliseerd te krijgen. Ik heb dus ook de stichting amateurfilm aangeschreven. Dacht nog dat zij vast wel geïnteresseerd zouden zijn in een tijdsbeeld, halverwege vorige eeuw of iets slims zouden weten…

Dit is hun antwoord:
Helaas kost inventarisatie van een doos vol losse films nou eenmaal veel tijd. En ook alleen dan weet u welke delen u nog zou willen digitaliseren. Heeft u nog een viewer om het materiaal te bekijken? Met een handviewer bekijken is een wat veiligere manier dan een projector. Indien u geen plakpers meer hebt om gebroken lassen te repareren zou ik de film los op de spoel winden. De plak van huis-tuin-en-keuken tape kan namelijk erg uitlopen en dat tast op den duur alleen maar de film aan.
Wanneer u het materiaal wilt laten digitaliseren, houdt u dan de lengte van de film en de staat van het materiaal een beetje bij. Dan kan er een redelijke kosteninschatting gemaakt worden. Een camerarolletje (nog in het zakje, of op een klein plastic spoeltje) is 15 meter, de kleinste spoel met meestal gemonteerde film is 60 meter. 

Ik weet niet of ik u hiermee verder heb geholpen. Ik kan u namelijk niet helpen aan een viewer of projector. 

Ja, een viewer en een projector heb ik wel. Dat is niet het probleem..

2 gedachten over “8mm filmpjes”

  1. Misschien kunnen de filmpjes gedigitaliseerd worden. Zelf heb ik dat met goede ervaringen laten doen in een videotheek te Den Haag. Het blijft daar intern, geen kans op wegraken in de post. http://filmoverzetten.nl/
    Mocht het zeer duur worden, dan kan een crowdfundingactie helpen – met als tegenprestatie bijvoorbeeld een (eventueel tijdelijke) aanwezigheid op deze site.
    Heerlijk, oude filmpjes! Er is dus al 1 crowdfunder die meedoet.

    1. Dank Vilan voor je reactie. Aan crowdfunding voor deze familiefilmpjes hebben we nog nooit gedacht. Eerste actie moet echter zijn het categoriseren van de filmpjes: wat is de moeite waard om te digitaliseren en hoe goed is het celluloid nog na zoveel jaren. Je reactie is een aansporing om er weer eens wat meer aandacht aan te besteden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *