8mm filmprojector

Nou heb ik niet alleen in een kringloopwinkel een viewer gescoord om 8mm filmpjes te bekijken. Was wel grappig, want niemand in die kringloopwinkel wist waarvoor het apparaat diende. Ze wisten daarentegen wel dat het werkte. Huhhh? Helaas is de spoelarm kapot, de tandwieltjes grijpen niet goed in elkaar. Dat maakt het moeilijk om de film weer opgerold te krijgen en dat is  een probleem, want die filmpjes zullen ongetwijfeld heel broos zijn geworden. Nog geen goede oplossing gevonden daarvoor. Iemand een idee? Laat het weten. Heb ook een berichtje achtergelaten op de site van de stichting amateurfilm. Benieuwd of zij reageren.

Veel mooier nog! Ik heb van een van mijn muziekmaten een oude 8mm projector gekregen. Hij is veel jonger dan die van pa Hong. Die van pa Hong werkte met een transformator en een gloeiend heet wordende lamp, waardoor de filmpjes nogal eens doorbrandden als ze even bleven hangen. De nieuwe projector heeft koud licht. Dat moet beter gaan. Probleem van het bewaren van de filmpjes blijft. Een suggestie was om de filmpjes te projecteren en dan met een digitale filmcamera opnemen. Geen idee of dat werkt. U hoort nog van mij.

5 gedachten over “8mm filmprojector”

 1. Kan nooit kwaad om te informeren…..
  Ik heb ook contact gezocht met de stichting amateurfilm. Leek om ook wel interessant voor hen, zo’n tijdsbeeld. Als je suggesties hebt. Graag!!
  Leuk idee, dat huren, maar het is een heel groot apparaat en hun bedrijfskapitaal. Ze zeggen ook vaak dat je het best zelf kunt doen…….als je de apparatuur hebt.. Ja hè hè

 2. Nou ik hoor het graag, nu ik nog een zelfde soort klus (ooit) een keer moet gaan doen….
  Voor dia’s digitaliseren in een hogere resolutie ga ik sommige dia’s opsturen naar bedrijven die dat doen. Een bedrijf zie ik digitaliseert ook 8 mm filmpjes: http://www.scanit.nl/diensten/film-video/. Wellicht om even in contact mee te komen?

  1. Tsja, ik kan je nog nix laten horen. Er zijn genoeg bedrijven, maar het is erg duur om alles te laten digitaliseren. Wordt immers per beeldje berekend……. En lang niet alles is de moeite waard om te behouden. Dia’s is makkelijker. Kun je van tevoren selecteren. Kan hierbij niet…Ik ben overal aan het informeren en aan het vragen om creatieve oplossingen. Hopelijk hoor je hier meer over 🙂 of kun jij mij hierover informeren.

   1. Ik dacht je kan ook altijd een balletje opgooien bij zo’n bedrijf, even bellen zien wat de mogelijkheden zijn… of sponsors zoeken :-).
    Maar goed laat het me weten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *