Ans van den Muijsenbergh

Anna Josephina Francisca Antonia van den Muijsenbergh is geboren op 31 maart 1915. Dit is Ans met haar moeder Corrie Briels (geboren Poell).

Ans1aDit is een  briefkaart, die is gestuurd aan mevrouw H. van de Muijsenbergh (wie zou dat zijn geweest?).
Ma Ans  komt uit een gezin van 8 kinderen.

ans-en-angeline3
Op de achterkant staat: Anne…..en Angeline. Dat Anne met die haal eronder is niet goed thuis te brengen. Het meisje links lijkt wel op ma Ans.

 

halve-familie
vanaf links: oma, Kees, Wil, Ans, Paula, Lien, opa.

De foto doet met denken aan dokter Zjivago. Koud en midden in een sneeuwbui. Alhoewel opa er voor de Russische winter wel wat luchtig gekleed bij staat.

kinderenvdM
Paula, Lien, baby Walter), Wil, Toos, Ans, Kees.. Bert was toen nog niet geboren.

 

ans&broers
vanaf li: Walter, Toos, Kees, Bert op schoot. Ma Ans in het midden

Ma Ans vertelde vaak dat broer Kees twee paar sokken over elkaar aantrok om dikkere benen te hebben. Daar hoorde dan bij dat er ook twee keer zoveel sokken waren te stoppen.

Je ziet ook al op de foto dat oom Kees weet dat “exposure” belangrijk is.

gezin
vanaf li: Paula, Ans opa, Wil Walter, Toos, Kees, oma, Lien

ans4

Vanaf links: tante Wil (1), oom Walter (6), tante Toos (7), oom Bert (8), tante Lien (5),
Ervoor: oma (Briels), opa, tante Paula (2), oom Kees (4), ma Ans (3).
Wil was dus de oudste en Bert de jongste.

Oma  (Corrie) van den Muijsenbergh – Briels: 1889 – 15 april 1972
Opa (Cornelis) van den Muijsenbergh:1884 – 18 juni 1975*
Tante Wil: 1911 – 1996
Tante Paula: 1913  – 2009
Ma Ans: 1915 – 1991
Tante Lien 1918 – 1976
Oom Kees op 10 januari 1923 – 5 november 2021
Tante Toos 1924 -?
Oom Walter: tussen 1925 en 1929 – ?
Oom Bert: 1930 – 2016

* op geneanet.org staat dat opa in 1962 is overleden en oma in 1976. Nou dacht ik eerst dat de sterfdata waren verwisseld. Maar oma is volgens hen in 1964 overleden. Op het inlegvel bij boek dat Lucia Geurts over de familie van den Muijsenbergh maakte, staan de juiste data vermeld. Nu klopt het dus.

Opleiding ma Ans
Weinig weten wij hiervan. Wel dat ma Ans het ooievaartje insigne had waar ze erg trots op was. Dit insigne moest teruggestuurd worden bij overlijden. Dat heb ik braaf gedaan, maar registratienummer en waarnaartoe weet ik niet meer.

Tijd voor wat meer nazoekwerk.
De wettelijke bescherming van het diploma Ziekenverpleging in 1921 betekende een mijlpaal in de professionalisering en bood bescherming. Toch stond het nog steeds iedereen vrij een uniform te kopen en het beroep van verpleegster of verpleger uit te oefenen. Een wirwar van dienstboden, oppassers en bakers deed dat maar al te graag. Het succes van het A-diploma kwam vooral door de mogelijkheid om er een speciale aantekening aan toe te voegen. Dit bood gediplomeerden carrièrekansen. Wie zich verder in het ziekenhuis wilde ontwikkelen, kon de kraam- of kinderaantekening halen. Vooral de kraamaantekening was populair. Na 6 maanden kraamafdeling, 20 bevallingen en 10 gulden examengeld kon het felbegeerde ooievaartje op het A-insigne worden bevestigd.’

Site: canonverpleegkunde.nl

Bezoek ook eens de site Historisch Verpleegkundig Erfgoed

Bunde
op de achterkant staat in handschrift ma Ans: Ans en haar jongens, Bunde 1934.

Vaak vertelde ma Ans over haar tijden in Bunde. Hoe zij als jong meisje (ca. 19 jr) deze jongens moest zien te besturen. Kinderen die op kamp werden gestuurd omdat de ouders geen geld hadden voor een vakantie. Het lijflied daar was: “Bunde, Bunde, vies vuil gat, ik wou dat ik bij mijn moeder zat”. Verder weet ik het niet. Ma Ans vertelde ook dat ze na een erg moeilijk begin door de jongens op handen werd gedragen.

Zij was met hart en ziel verpleegster, met het ooievaartje.

ans3

een mooie vrouw, die graag met een dorpsarts wilde trouwen.. Het werd een internist.

Ik denk dat ma Ans zich zo haar toekomst voorstelde:

ideaalstelhoofdzuster Annie aan het werk met haar dokter.

ans2
zou het jongetje broertje Bert zijn?

Dit moet rond dezelfde tijd zijn. Vraag is of fotograaf Tan toen al in zicht was. Pa Hong heeft honderden foto’s van zijn vrouw gemaakt, zoals het een bijna fotograaf ook betaamt.

ans7
1940: Lazaret Lenculenstraat Maastricht

 

ans6
September 1944. Lies van der Peet: in de kraamkamer-kelder bij de zusters Ursulinen in Maastricht met haar pasgeboren tweeling in de armen.

‘Zuster’  Ans staat achter de trotse moeder met haar pasgeboren tweeling.

In 1995 dook in Maastricht het dagboek op van de vader van de tweeling. Een deel ervan werd gepubliceerd in het blad Maas & Regio/3, 11e jaargang april 1995. Het bijzondere was dat de foto uit het artikel dezelfde was als hierboven. Het dagboek gaat dus over de tijd dat ma Ans daar werkte. En dat daar was:
Alle op bevallen staande vrouwen in de stad dienen verplicht door het Rode Kruis te worden opgenomen. In een bomvrije fietsenkelder bij de zusters Ursulinen aan de Grote Gracht. Daar is een kraamkamer ingericht. 

De dagboekpagina’s  zijn hieronder te lezen:

De verloving van pa Hong en Ans was op zondag 25 juli 1943. Op de foto in hun receptieboek draagt ma Ans een heel andere jurk. Mij staat bij dat de jurk oud roze was en dat ma Ans hem heel erg mooi vond.Nu ik er nog eens een nachtje over geslapen heb, denk ik dat ik die jurk ook echt gezien heb. Ik weet nog precies hoe de stof eruit zag (licht geribbeld en dof glanzend).

1991: overlijden ma Ans

overlijdensadvertentie ma Ans

De aanloop naar het overlijden van ma Ans was triest. Haar lichamelijke klachten werden door medici toegeschreven aan psychische factoren en daarna is het heel snel gegaan, In september heeft Anki haar nog een rijk diner kunnen aanbieden. Voor ma Ans een bevestiging dat alle (met name haar) pogingen om iets van Anki’s opleiding te maken, uiteindelijk gelukt waren.
In november is zij al gestorven. We waren er totaal niet op voorbereid.

Het bedankbriefje dat pa Hong schreef na het overlijden van ma Ans.


Voor de steen op het graf waarin de urn van ma Ans zou worden gezet had pa Hong de tekst bedacht: Ans blijft bij ons. Dezelfde strekking als het gedicht van Toon Hermans dat op haar overlijdensbericht staat. Het gedicht heeft ma Ans zelf gekozen, nou niet direct om op haar overlijdenskaart te zetten, maar omdat zij het een mooi gedicht vond.

Het gedicht is eigenlijk een strofe langer. Het begint zo:

Als de stilte komt | Toon Hermans

Nu ’t rouwrumoer rondom jou is verstomd,
de stoet voorbij is, de schuifelende voeten,
nu voel ik dat er ’n diepe stilte komt
en in die stilte zal ik je opnieuw ontmoeten.

en dan gaat het verder zoals op de rouwkaart staat.

38 gedachten over “Ans van den Muijsenbergh”

 1. Angeline is waarschijnlijk de zus van oma Ans.
  Angelina Margaretha Francisca Antonia Van den Muijsenbergh
  geb. 30-06-1918 te Tilburg, overl.25-08-1964 Wassenaar,
  geh. Peter Joannes Krüger (kolonel der militaire administratie)
  geb. 14-04-1916 Den Haag, overl. 26-08-1993 Roozendaal.

  In het verleden heb ik met uw vader telefonisch contact gehad.
  Hij heeft me de namen gegeven van zijn kinderen. (dus van jullie)
  1 Groot geluk (Gien Lok), 2 Zilver eewige (Gien Sjoe), 3 Orchidee (Gien Lan), 4 Vrede (Gien An), 5 Heldere (Ing Bin).
  Dat waren de betekenissen van jullie voornamen.
  Jullie oma Cornelia Clara Maria Briels hoort voor mij tot Vlaamse-Zeeuwse stam Briels en ik behoor tot de Nederlands Limburgse stam Briels. Haar opa is G.M Poell schrijver van het boek “Beschrijving van het hertogdom Limburg 1851”
  (hoofd van de stadsschool te Weert)

  1. Dag Ton,
   Leuk dat je reageert. Angelina is idd een jonger zusje van ma Ans. Voor ons was ze tante Lien.
   Mooie namen hebben wij he! Je hebt ze bijna helemaal goed. Het is Ing Bing.
   Geen idee dat onze oma tot de vlaamse-Zeeuwse stam behoorde. En Carel Briels? en onze heeroom?
   Ik denk dat de familie van den Muijsaenbergh erg blij zal zijn met jouw info!

 2. Lieve Allemaal

  Eindelijk was het zover Anita en Jeannette hebben elkaar ontmoet zoals ik al eerder aangaf in Utrecht.
  Toen ik elf jaar was heb ik drie weken vakantie doorgebracht in Heerlen dus bij Tante Toos en Oom Egbert en Anita was toen een lief meisje van twee en een half jaar, dat had ik in gedachten.
  En nu nog steeds zo’n lief meisje [vrouw] in mijn gedachten zag ik toch wel dat gezichtje van toen,wat was dit leuk .Ik ben nu toch wel 74 jaar dus echt al heel lang geleden,dus het is 63 jaar geleden,en zo zie je maar,dat het toch is gelukt.
  Maar ik heb een fijne en leuke middag gehad ,echt heel leuk en ik hoop dat we elkaar in de toekomst toch is vaker ontmoeten.
  Maar ik denk dat dat wel gaat gebeuren.
  Hartelijke groet van Jeannette .E.M.M. van Erp

  1. Dag Jeanette,

   Wat fijn te horen dat het uiteindelijk gelukt is Anita persoonlijk te spreken. Vast veel oude verhalen kunnen ophalen. Nog veel ontmoetingen toegewenst!
   webie Tan

   1. Ja we hebben wel oude verhalen op kunnen halen maar het was nog maar zo’n klein en lief meisje Anita .Ik heb haar wel het een en ander verteld en ik had foto’s van die periode die heb ik haar gegeven en daar was Anita reuze blij mee.
    Dank voor jou reactie, webbi Tan

 3. Al googelend kom ik heel veel Brielsen tegen : http://www.google.nl/search?q=stamboom+familie+briels&rlz=1C1CHMO_nlNL586NL586&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjGg-3_xczTAhUMPFAKHdgHBZQQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#tbm=isch&q=familie+briels&imgrc=mTW_J276jOPFCM:
  Natuurlijk was daar Carel Briels. En er staat me ook een opera(?)zanger bij, woonde in Amsterdam met zijn vrouw, had diverse dochters met namen die sterk op elkaar leken, zoiets als Clara, Carla, Ada, Mara o.i.d. En hier vind ik de data van Oma: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-overink/I01100.php. Zoeken blijft leuk!

 4. Al lezende word ik hoe langer hoe nieuwsgieriger. Mijn naam is Jeannette Elisabeth Maud Maria van Erp, geb. te Amsterdam op 7 maart 1944. Op 11-jarige leeftijd vanuit Amsterdam een vakantie doorgebracht in Heerlen bij ome Egbert en tante Toos. Ook de fam. Muijsenbergh uit Amsterdam staat bij mij als naam bekend, terwijl de naam Briels voorkomt in mijn familieanamnese. Ik zou graag wat meer weten over de samenhang van het e.e.a.

  1. Beste Jeanette,
   We hebben zojuist een familiereünie van de Van den Muijsenbergh’ en gehad. Daar bleek al dat er nog heel wat onbekend is. Tante Toos was idd getrouwd met oom Egbert. Ik zal daarom jouw reactie doorsturen naar hun dochter. Hopelijk kan zij je meer vertellen.

  2. Beste familie en anderen,
   Nog later dan broer Winfried ontdek ik nu pas deze site – wat super leuk. Zoals jullie begrijpen zijn de verhalen over Oom Hong en tante Ans mij zeer dierbaar omdat tante Ans met haar behandeling met een lamp (ultraviolet licht of infrarood???) mijn brandwonden heeft genezen toen ze dar in het ziekenhuis in Tilburg in 1959 niet verder mee kwamen. Ook later heb ik heerlijke logeerpartijen gehad in het grote huis op de Wilhelminasingel, waar ik met tante Ans gezellig kletste, met oom Hong spannende boodschappen in een Chinese winkel deed en mij liefde voor de geneeskunde bijbracht; met mijn nichten tegen wie ik hoop opzag ijsjes mocht eten bij de Italiaanse ijsboer en met ontzag naar hun krultang keek. Van Bing herinner ik me uit die tijd ( tussen 1959 en 1969, mijn laatste logeeerpartij) alleen de indrukwekkende speelgelegenheid op de grote zolder.
   Wat betreftd e vragen van Jeanette: Tante Toos (zusje van pappa Kees en moeder van Anita peree was getrouwd met Egbert Peree. dus wellicht waren dat ome Egbert en Tante Toos. Naast een ijzerzaak in Maastrricht had opa van den Muijsenbergh korte tijd ook een ijzerzaak in Heerlen. De naam van zijn vrouw (mijn oma dus was Corri Briels, uit Tilburg)
   Complimenten voor deze leuke site,
   Hartelijke groet,
   Nichtje Maria van den Muijsenbergh

   1. Dank Maria voor je herinneringen en complimenten!
    Ja, dokter Van den Muijsenbergh was beroemd om haar kunnen helen van moeilijke wonden. Eindeloze natte verbanden, afgewisseld met de (infra) rode lamp waren daarbij haar ingrediënten Ik herinner me ook nog de kartonnen kokertjes, bekleed met roze stof met een aantrekbandje aan de kant waar je handen zaten. Die had jouw tante Ans laten maken door Lena Josquin (onze huisnaaister) opdat jij niet aan je genezende wonden zou gaan krabben. Je moest ermee slapen. Vonden wij heel zielig. En ik herinner me je enorme blijdschap toen je ouders je kwamen ophalen na hun vakantie.

   2. Hallo nichtje Maria van den Muijsenbergh

    Eerst nu goed de mail gelezen en het is jammer dat ik nog steeds geen bericht van Anita heb en nu dacht ik hier ga ik maar eens een berichtje schrijven .Ik heb in 1955 drie weken bij Tante Toos en Oom Egbert gelogeerd ik heb daar goede herinneringen aan ,en wat ik niet wist daat Tante Toos een van den Muijsenbergh was dus ergens familie en hoe komt dit nu .Toen mijn Vader in 2006 overleed hoorde ik dat er een van den Muijsenbergh bij de kist stond nu ben ik nog altijd nieuwsgierig wie dat was en waar hij woont,vroeger ben ik eens bij familie van den Muijsenbergh geweest in Amsterdam op de Herengracht en aangezien de naam Briels mijn Oma Jeannette Martina Maria Briels [de Moeder van mijn Vader is ben ik toch wel behoorlijk nieuwsgierig aan het worden Zijn Vader was Julius Josephus van Erp .Weet jij misschien nog het een en ander Maria.

    Een vriendelijke groet Jeannette .Elisabeth Maud Maria van Erp

    1. Hallo familie

     Ik vind het zo jammer dat ik nog nooit iets van Anita Perée gehoord heb.
     Eindelijk had ik wat familie gevonden.
     Ik ben zo nieuwsgierig hoe mijn Oma Jeanette Martina Maria Briels eruit zag wat ik weet dat zij getrouwd was met Julius Josephus van Erp de Vader van mijn Vader
     Tot tweemaal toe is mijn mailadres al doorgezonden
     En waar ik nog altijd nieuwsgierig naar ben wie stond er bij de kist van mijn Vader in Veldhoven,een heer nu dacht ik W.van den Muijsenbergh

     Een hartelijke groet

     Jeannette.E.M.M. van Erp

     1. Heb je een foto van de Van den Muijsenbergh bij de kist van je vader? Onze ooms heten: Kees, Walter en Bert. Walter woonde in Nieuw Zeeland en was in 2006 al overleden. Ja jammer dat Anita niet reageert.
      Hopelijk gaat dat nog gebeuren!

  3. Jeanette,
   Ik heb jouw tweede bericht rechtstreeks doorgestuurd naar Anita. Hopelijk hoor je snel van haar.

   1. Hallo Webble Tan

    Ik heb geen foto van Dhr van den Muijsenbergh die bij de kist van mijn Vader stond.Wat ik wel weet het was een rond pleintje de kist stond in het midden .De kerkdienst was in de
    H.Lambertuskerk,Kapelstraat -Zuid te Veldhoven de begrafenis was op de parochiebegraafplaats.Dit is wat ik weet.
    Verder hoop ik dat Anita nog eens reageerd ik heb ook nog foto’s uit die tijd ook van haar en haar Vader en Moeder.
    Wat nu nog weer bovenkomt is dat haar Vader in die tijd dat ik daar logeerde heel vaak ijs maakte voor ons omdat ik daar zo gek op was en wel slagroomijs maakte hij.
    Vriendelijke Groet Jeannette .E.M.M. van Erp

     1. Hallo Webble Tan

      Zo leuk, Anita heeft gereageerd en we zullen elkaar in de toekomst zeker ontmoeten.
      Mijn dank aan jou Webble Tan

      Vriendelijke groet
      Jeannette van Erp

   2. Lieve Familie
    Wat ben ik blij want ik heb contact gehad mei Anita en we zijn heel gezellig aan het mailen af en toe bellen en in de toekomst
    is er een ontmoeting gepland in Utrecht.Dat lijkt mij zo gezellig.
    Een hartelijke groet Jeannette

    1. Wat ben ik blij, Jeanette dat het uiteindelijk toch gelukt is contact te leggen met Anita.
     Ik wens jullie veel herkenningsplezier!

 5. Lieve Anki,
  Zojuist -wat laat, dat geef ik graag toe- ontdekte ik de interessante website met de geschiedenis van jouw vader, voor mij oom Hong, en jouw moeder, voor mij tante Ans. Ik ben vandaag in Goirle waar ik de foto’s op de website aan mijn vader Kees heb laten zien en waar wij samen geboeid de begeleidende teksten lezen.
  Op de foto van de kinderen Van den Muijsenbergh waarop een ventje met matrozenpakje staat herkende vader Kees zichzelf. De baby is Walter. Bert was nog niet geboren.
  Mijn vader is op 10 januari 1923 geboren. Oom Bert op 28 oktober 1930.

  1. Lieve neef,
   wat leuk dat jullie de site gevonden hebben! Het Van den Muijsenbergh gedeelte is nog wat mager, maar dat komt omdat er nog maar weinig mensen over zijn van de generatie van die generatie. Je vader, oom Kees is de enige en hij scheelde weer heel veel in jaren met onze moeder, tante Ans. Als jullie nog informatie hebben. We houden ons aanbevolen. Ik zal de geboortedata toevoegen!

   1. even nog een aanvulling. Ik heb je informatie toegevoegd. Weet vader Kees soms ook nog in welk jaar een aantal van de foto’s is gemaakt? Zo om en nabij? Zou leuk zijn om toe te voegen.

  2. Geachte heer Van den Muijsenbergh,

   Voor een boek over de geschiedenis van de Paula Stichting in Oosterbeek zoek ik de voornaam van de voorzitter van het stichtingsbestuur. Dat was Cornelis van den Muijsenbergh uit Goirle. Was dat u vader Kees?

   1. Geachte heer Rensen,

    Ik zal het bericht doorspelen aan mijn oom Cees van den Muijsenbergh. Hij is nu 95 jaar en zal het zeker leuk vinden hierover te horen.
    webbie Tan

 6. ik denk dat het inderdaad mijn moeder, Lien is, ik herinner me namelijk de foto, heb hem zelf niet.
  ik zal eens zoeken of ik ergens geboortedata kan vinden….

  1. ja, ik denk ook dat Angeline Lien is. Die naam wordt ook heel duidelijk geschreven, maar die andere ziet er beetje onduidelijk uit met die grote haal aan het eind.
   Ben benieuwd naar je zoektocht 🙂

 7. Lieve mensen,
  Over de 2de foto.
  Ik heb een foto van oma Muijsenbergh en ene Annetje Smit in Doorn 1939.
  Dat is misschien wel die baby op de foto.
  Anita xx

  1. Leuk dat je reageert Anita. Tsja tsja, hoe zit het nu Carla en Anita? Ik dacht dat Angeline wel Lien moest zijn en dat het grote meisje ma Ans zou moeten zijn…
   Nog mooie verhalen?

   1. Dat kan niet . Het kan Tante Lien wel zijn maar de baby is zeker niet Tante Ans. Want Tante Ans was ouder dan Tante Lien.

 8. Bert was de jongste van de jongens, die ontbreekt dus op de foto. Kees was de oudste, Walter zat er tussenin. Anna en Angeline, ik denk dat het Ans en Angelina, Lien dus, zijn.

  1. Ja, Carla, logisch gezien heb je helemaal gelijk, maar ik vond het jongetje een beetje klein voor oom Kees?! Nou weet ik helemaal niet hoeveel iedereen van elkaar verschilt.
   Jij weet vast wel wat geboortedata?

  2. Dat kan niet want Tante Ans was ouder dan Tante Lien
   De volgorde is Tante Wil ,Tante Paula, Tante Ans, Tante Lien Oom Kees ,Mama,Oom Walter, Oom Bert

  1. ja, Toosje zoals ze altijd liefkozend werd genoemd, was de jongste van de meisjes. In welk jaar geboren? Uit welk jaar is oom Bert. Dat was toch een nakomertje?

   1. Mama is geboren op 26 Dec . 1924
    Oom Bert is inderdaad een nakomertje maar zijn geboorte datum weet ik niet. Ik denk dat hij vier jaar jonger was dan Mama maar zeker weet ik dat niet. Sorry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pa Hong kwam op 20-jarige leeftijd naar Leiden om daar medicijnen te studeren. Hij verliet huis en haard in Indië. Hij overleed in 1998 (91 jr oud). Wat kunnen wij – zo lang na zijn dood – nog te weten komen over hem?