Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese Feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt. Niet alleen in China en Taiwan, maar in vele Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen ook hun nieuwjaar. Maar ook Mongolen en Tibetanen (losar) vieren het op dezelfde datum.

Niet iedere nieuwjaarsdag valt op de tweede nieuwe maan na de winterwende. Nieuwjaar valt op de derde nieuwe maan wanneer er een elfde of twaalfde maand voor het nieuwe jaar valt. De eerstvolgende keer dat dit gebeurt, is in 2033.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang. Dit leidt tot grote migratiestromen. Ook liggen vele fabrieken aan de Chinese kustprovincies een week stil. Ook gaat men vaak samen eten. Steeds vaker komt het voor dat families in een restaurant eten op de avond voor het nieuwe jaar. Het niet bij familie kunnen zijn met Nieuwjaar ziet men als zeer jammer, te vergelijken met het moeten overslaan van Kerstmis in het westen. Men probeert dan ook altijd om bij familie te kunnen zijn. De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een festival uit met zang, dans, circusnummers en cabaret.

Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor ‘jaar’ uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. (bron: wikipedia, vandaar ook de onderstrepingen).

Lie Swan Houw geeft commentaar:
…de 2nd new moon ( donkere maan ) na de winter solstice van 22-23 december. Dit klopt wel. Maar volgens mij niet ” soms de 3e  nieuwe maan “…….om de 2 jaar ongeveer wordt er een correctie 13e maand in de Chinese kalender ingevoerd, anders zou de maankalender steeds verder lopen en het lentefeest niet meer in de winter-lente zijn. Ik kan t mis hebben .

Zoals te lezen valt, is het niet makkelijk te ontdekken, ieder jaar weer wanneer het Nieuwjaar valt. Toen pa Hong nog leefde losten wij, kinderen,  dat probleem op door begin februari een Chinees restaurant binnen te stappen en te vragen naar de datum.

Op Chinees Nieuwjaar maakten wij dan altijd een Chinese wenskaart voor pa Hong. Hij gaf ons dan een rood zakje met gouden Chinese karakters erop met geld. Ik moet zeggen dat ik in de loop der jaren heel wat kunststukjes heb gemaakt (ik vond er enkele terug na het overlijkden van pa Hong). Of het nu heel erg Chinees was, wat wij ervan maakten, denk het niet, maar het was een leuke traditie.

In 2015 valt Chinees Nieuwjaar op 19 februari. Voor de liefhebbers hier ook de data in 2016 en 2017:
8 februari 2016
28 januari 2017

Dit jaar gaan we het nieuwe jaar inluiden in Maarssen op 21 februari, samen met Tjoe Lan Lim-Ko. Misschien zien we dan ook Mulan Setija en andere “kinderen van”. Drakendansen en uiteraard een uitgebreid buffet 🙂 zullen in ieder geval ons deel zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.