HBS-tijd

Zoals gewoonlijk is de hulp van anderen onontbeerlijk bij het ontdekken van informatie. Han Go blijkt daar iedere keer weer een belangrijke bijdrage aan te leveren. Dank Han!

Han heeft twee klassefoto’s uit de tijd van pa Hong gevonden in het boek waarover ik in het bericht hiervoor sprak. Helaas staat pa Hong er zelf niet op.

HBS 1925-1926 met de vader van Han Go en de vader van Boelli.
Het krantenbericht uit 1925
Eindexamenklas 1926. Toen deed pa Hong ook eindexamen

Jammer dat pa Hong er niet op staat. Blijkbaar zijn er parallel klassen en is niet van iedere klas een foto gemaakt?

Als we nu het krantenartikel erbij halen waarin staat dat pa Hong geslaagd is voor zijn eindexamen, dan zien we veel minder namen en dat er alleen staat dat dit groep e is. Op de foto staat klasse 5A, weer iets anders dan groep e. Snappen jullie het?

krantenbericht 01-06-1926

Kenmerkende achtergrond van de klassefoto’s zijn de puntige doorgangsbogen. Die zijn ook op de foto’s te zien.

Han Go leverde deze tekst erover aan
Ik kan begrijpen dat je het moeilijk vindt. In 1875 werd de HBS gevestigd in een huis aan de Aloon2 Tjontong. In 1881 verhuisde de HBS naar een voormalig Regentswoning. Deze stond op de plek waar nu dat oude PTT kantoor staat at wij destijds bezocht hebben. Instituut Buys is destijds ingetrokken in de voormalige HBS aan de Aloon2 Tjontong.

De oude Regentswoning was waarschijnlijk op den duur te klein geworden en er is een bijgebouwd. Uiteindelijk was dat ook niet genoeg en er is een filiaal geopend in 1921 aan het Misigitsplein met hierin de twee laagste klassen. Misschien heeft jouw pa daar ook gezeten.

Uiteindelijk is in 1923 de HBS overgegaan naar een groter nieuw gebouw op Ketabang. Dat is het grote gebouw waar jij het steeds over hebt.Er wordt ook nog gesproken over een filiaal in de Baritostraat maar hiervan is mij ook niet duidelijk vanaf wanneer en tot wanneer dat bestaan heeft.

Kortom het zal een beetje onduidelijk blijven waar jouw pa en uiteindelijk ook mijn vader gezeten hebben, maar als ik moet gokken heeft jouw pa waarschijnlijk eerst in het filiaal aan de Misigitsplein gezeten en daarna de laatste jaren in het nieuwe HBS gebouw.

Kijk, hieronder volgen nog twee foto’s van de HBS met Joes en Lanny in de banken. Dit moet geweest zijn in het jaar dat we naar Indonesia gingen om Bing bij te staan bij het aanvaarden van zijn professoraat. In 2007?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.