Herinneringen Keng Que (zoon Que Keng Lead)

Que Keng Lead is ook mee geweest met de Indische ambulance missie naar China onder leiding van Go In Tjhan,  de vader van Han Go. Het artikel kun je hier vinden (er is iets mis met die pagina, wordt aan gewerkt!).

Ik vroeg Keng Que naar zijn herinneringen hierover:
“De deelnemers Indische Ambulance namen een zeker risico om het Nederlands onderdaanschap te verliezen, gelukkig is het wat dat betreft goed afgelopen. Mijn vader heeft gelukkig weinig last gehad van PTSS. In de tweede wereldoorlog werden Nederlandse artsen geïnterneerd en kreeg hij de kans zijn praktijk op te zetten. Hij heeft later geweigerd om zijn praktijk te commercialiseren en bleef in Jatinegara praktiseren, waardoor hij kansen op grotere welvaart miste. Een afweging tussen idealisme en voldoening in het werk versus gezinsverplichtingen.”

Hij voegt daar later aan toe:
“Het is interessant om het idealisme, de roeping van de vorige generatie te vergelijken met de huidige. Ik was onder  de indruk van het idealisme van je broer Bing. Het toont een praktisch idealisme aan, dat je toch iets voor de mensen kan doen zonder jezelf en je gezin helemaal weg te cijferen.”

Ik vertelde dit laatste aan Bing. Hij was erg blij met de waardering van Keng. Idealisme is in de praktijk ook nu iets weerbarstiger dan je van tevoren kunt bedenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *