Huihan Lie

Huihan Lie is de klein zoon van Lie Bing Tien, een studiegenoot van pa Hong. Hij heeft een bureau dat onderzoek doet naar family roots in China. Hij is nu bezig met een kort onderzoek naar de wensen van zoekers. Ik begon met het invullen van zijn onderzoeksvragen, maar ontdekte al snel dat er voor ons hoogstwaarschijnlijk nix meer te halen valt. Dus stuurde ik hem een mail:
‘Dear Huihan,
I started with your survey, but then I realized that I don’ have questions you can solve for my family. I am afraid that too many things are lost. I don’t know anything at all about my great great grandfather, the one who came to Indië.

Will you please check if I am right and that I have to leave the past of my family in the past? (My father and your grandfather both studied in Leiden)’

En al snel ontving ik dit antwoord! Helemaal vergeten dat Huihan in Nederland is opgegroeid

‘Hai Anki,
Leuk van je te horen, ik neem aan dat dit je al heel vaak gevraagd is, maar ik vraag het toch maar voor de zekerheid: zijn er nog grafstenen van Tan Kie Djwan of Tan Ban Bie in Indonesie? Of anders nog andere objecten waar misschien clues op staan wat betreft (1) de plaats van herkomst in Fujian and (2) de namen in Chinese karakters? (oude brieven, oude foto’s met dingen op de achterkant geschreven, meer info over het geld dat naar China zou zijn gestuurd, altaar stukken/bongpai, etc. Etc.)

Over de plaats van herkomst: dit zal met 95% zekerheid Xiamen of Quanzhou of Zhangzhou zijn, maar dan heb je het nog over vele miljoenen mensen die daar vandaag wonen. Daarnaast is Tan (ik neem aan of Chen in het mandarijn) de meest voorkomende achternaam in het zuiden, dus dat maakt het niet gemakkelijker.

Een andere vraag: ken je afstammelingen van de Tjoa familie waar Tan Kie Djwan voor werkte en wiens dochter hij trouwde? Zo ja, weet je wat hun stamdorp in China was? Mogelijkheid is zeer groot dat Tan Kie Djwan en de Tjoa familie uit buur-dorpen kwamen. Is het toevallig de Tjoa familie van Adrianta Bing in Surabaya (van het ashuis aan jalan karet)?

Ik neem ook aan dat je de nederlandse online kranten archieven ook al hebt doorgeplozen om naar Tan Kie Djwan of Tan Ban Bie te zoeken…? En wat betreft de Nederlandse-Indonesische kant van het onderzoek: heb je met Steve Haryono en Hongsien Kwee gepraat..?

 Huihan’

Wat is het toch een aardige, deskundige en zorgvuldige onderzoeker! Kijk ook eens op zijn site. En, ik vrees dat we op al zijn vragen negatief moeten antwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *