Indische ambulance naar China

Op de pagina over Go In Tjhan staat een verwijzing naar het artikel dat zoon Han met medewerking van Keng Que en Maya Liem schreef hierover. Lees het hier nog eens na. Het is een indrukwekkend verhaal. Pa Hong heeft geen enkele betrokkenheid bij deze missie gehad. We vermelden het hier toch omdat het een tijdsbeeld schetst, waarin de Leidse studenten, zoals pa Hong keuzes maken die van grote invloed zijn op hun verdere levensloop.

Hier volgen nog twee reacties van ‘kinderen van’
Hie Nio Bouter Thouw over haar vader Thouw Teng Giok, die als anesthesie verpleegkundige mee ging:
“Schrijnend dat mijn vader zo veel last heeft gehad van PTSS en daar geen behandeling voor heeft kunnen krijgen.
Dat via Han, Soei Keng Que en Maya Hian Ting Liem nu een soort van rehabilitatie voor de missie van de Indische Ambulance krijgt door vermelding in 2 Chinese geschiedenis boeken komt, vind ik welkome info.”

 

Thouw-Teng-Giok
Thouw Teng Giok
Thouw-Teng-Giok-met-vrouw
Thouw Teng Giok met zijn vrouw en haar zussen

Keng Que over zijn vader Que Keng Lead, die als arts mee ging:
“De deelnemers aan de Indische Ambulance namen een zeker risico om het Nederlands onderdaanschap te verliezen, gelukkig is het wat dat betreft goed afgelopen. Mijn vader heeft gelukkig weinig last gehad van PTSS. In de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse artsen geïnterneerd en kreeg hij de kans zijn praktijk op te zetten. Hij heeft later geweigerd om zijn praktijk te commercialiseren en bleef in Jatinegara praktiseren, waardoor hij kansen op grotere welvaart miste. Een afweging tussen idealisme en voldoening in het werk versus gezinsverplichtingen.”

Foto’s van Que Keng Lead zijn er meer dan genoeg op de site!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *