Kho Hong Giem definitief

Stukje bij beetje is toch een klein deel van de geschiedenis terug te halen. Met het verhaal over de zus van Arthur Kho Hong Giem, geven we iets meer achtergrond van de studiegenoot van pa Hong die op zijn verloving/huwelijk aanwezig was, Ik denk dat Han Go gelijk heeft. In het receptieboek van pa Hong en ma Ans kun je zijn naam ook lezen zonder h in de Giem. Tjoe Lan opperde die mogelijkheid overigens ook al. Het bijzondere is dat Arthur zijn naam zelf in drie delen schrijft en zijn vrouw Francien Kho-Bosner in één stuk.

Han schrijft:
Ik heb mijn oom Go Gien Tjwan die getrouwd was met Tilly Khohonggiem gevraagd hoe het zat. 

Als ik het goed begrijp is Tilly dus de zus van Arthur die een goede vriend van pa Hong moet zijn geweest. Misschien weet de oom van Han nog iets meer over hem.

De vader van de kinderen was als een van de 8 Chinezen in Ned.-Indie genaturaliseerd tot Nederlander en had zijn Chinese naam als achternaam gebruikt, zo dus ook alle kinderen.

Volgens mijn oom wilde Arthur later echter alleen als Arthur Bernard Kho door het leven gaan. Ik heb echter bij van Galen gekeken en zie zijn naam A.Khohonggiem wel degelijk genoteerd staan. Hij was arts.

Oeps, foutje. Han heeft gelijk. Ik zocht naar Kho Hong Ghiem en dat was fout! In het boek van Van Galen staan namelijk wel vijf Khohonggiem’s. Altijd aan elkaar geschreven.
A. Khohonggiem is lid geweest van 1928 – 1948. Een jaar korter lid geweest dan pa Hong, Die was namelijk lid van 1927-1948.

2 gedachten over “Kho Hong Giem definitief”

 1. Geachte familie,
  De Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn bestaat in 2022 honderd jaar en tijdens mijn zoektocht in de historie ben ik de naam A. Khohonggiem tegengekomen. Hij is in 1946 oogarts geworden in het St. Jansgasthuis in Hoorn en heeft daar tot 1975 gewerkt. In september 1946 is hij lid geworden van schaakclub Caïssa (in 2012 gefuseerd met HSV De Eenhoorn) en hij heeft twee seizoenen bij Caïssa gespeeld. Arthur Bertrand Khohonggiem is begraven in Hoorn en ik ben er vrijwel zeker van dat het om dezelfde persoon gaat.
  Caïssa had in die tijd veel mensen met aanzien (artsen, onderwijzers, juristen, een burgemeester, een wethouder, gemeenteraadsleden, zakenmensen, etc.) als lid en daar probeer ik wat meer informatie over te verkrijgen. Is bij u iets bekend over de schaakinteresse van Arthur Bertrand Khohonggiem en is er iets over bewaard gebleven, bijvoorbeeld een notatieboekje met partijen?
  In het Noord-Hollands Archief kwam ik overigens een document tegen, waarin aan de zijkant met de hand geschreven staat dat bij Koninklijk Besluit van 20 april 1953 het Arthur Bertrand Khohonggiem ‘is vergund’ om zijn achternaam te veranderen in Kho.
  Met vriendelijke groet,
  Co Buysman (lid Caïssa-Eenhoorn)

  1. Dag Co Buysman,

   Onze vader is al weer lang geleden gestorven. Er zijn nu nog maar weinig mensen die meer informatie hebben over de studiegenoten uit die tijd. Ik zal navraag doen en als er iets uit komt je dat uiteraard laten weten.
   vriendelijke groet,
   webbie Tan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *