
Ja, de groep tijdens het leven van pa Hong in Leiden was niet zo groot. Via Poplin, die de foto via via weer kreeg van Han Go, nu weer een foto van zus Khohongghiem, de zus van Arthur die op het huwelijk van pa Hong aanwezig was. Poplin schreef dat ze dacht dat mijn vader ook op die foto stond. Dat kan niet, want de foto is in Indië genomen. Han Go heeft aan zijn oom Wim (broer van zijn vader, getrouwd met een zus van Arthur) gevraagd wie de mensen op de foto zijn. Deze namen doken op.
Op de foto zittend van links: 1- Tan Eng Hwa, 2- Lie Oen Tjeng, 4- Kwee Djie Hoo, 6- Tan Tjoe Siem (en niet Polly), 7- Kho Tjok Khing (oom van Han die getrouwd was met een zus van zijn vader). Gehurkt naast het bruidsmeisje: Go In Tjhan (vader Han Go). Staand vanaf Links: 4- Leo Khohonggiem (jongere zus van Arthur en Zus), 5-Ade (later Njoo), 5- Lie Tjwan Sien, 6- onbekend. De grote man links met wit pak schijnt een zeer rijke man te zijn waarvan oom Wim de naam niet meer wist.
Tjoe Lan weet het volgende te vertellen:
De bruidegom Liem Sik Tjo staat ook vaak op de Leidse foto’s. In de Leidse tijd herkenbaar aan haar ronde brilletje.
Ik zocht het even op in het boek van Van Galen:
Liem Sik Tjo was jurist en lid van ChungHwa Hui 1928-1933 en buitenland lid van1934-1938,
mrs Liem Sik Tjo was ook van 1934-1938 buitenland lid.
Vreemd is dat ik Khohongghiem helemaal niet terug kan vinden.
Ja, ik herinner mij een foto van een saté bereiding op het dak van een huis. Dacht eerst nog dat de man links pa Hong was. Even zoeken of ik die foto nog kan vinden.
Kijk deze foto bedoel ik. Staat de man links nou ook op de foto van het huwelijk van zus Khohongghiem met Liem Sik Tjo? En wie zijn de anderen? Is de middelste man Koo Liong Bing?
Over deze foto geeft Han Go uitsluitsel:
Bij de sate bereiders is links Liem Sik Tjo en daarnaast Koo Liong Bing. De derde persoon ken ik niet.
Tjoe Lan herinnert zich nog het volgende:
Mijn ouders hadden in de Leidse tijd ook contact met Liem Sik Tjo en zus Khohongghiem (zie de vele Leidse foto’s). Nadat mijn ouders naar Indië waren gegaan, brak in Nederland de oorlog uit en hadden ze uiteraard geen contact meer met de studenten hier (zoals Arthur Khohongghiem). Liem Sik Tjo is in Surabaya gaan wonen en zij kwamen wel eens naar Bandung (vacaantie) met hun kinderen. Han Go kent de kinderen (van wie er 1 al overleden is). Toen mijn ouders in 1975 weer naar Nederland kwamen, kwam Liem Sik Tjo hen wel eens opzoeken. Liem Sik Tjo woonde toen met zijn gezin in Duitsland.