Leica en pa Hong zijn synoniem

Hier dan nog twee Leica foto’s.

De Leica II, ontworpen in 1932. Dit zal wel de eerste Leica van pa Hong geweest zijn. In het hoesje zat nog een eigendomsbewijs uit 1935. Pa Hong gaf deze Leica aan Anki. Er was een groothoeklens bij met een aparte zoeker, een 90mm lens, die ook die aparte zoeker nodig had. Het waren de laatste lenzen met schroef machanisme. Geen belichtingsmeter, dus zelf belichting en sluitertijd instellen…….Resultaat was niet altijd verbluffend. Les pa Hong: altijd een laag camerapunt zoeken als je iets kleins fotografeert (het zgn. kikvorsperspectief), dus nooit staand een klein kind fotograferen bijvoorbeeld. Duidelijk is dat de lessen van pa Hong serieus worden genomen.

leica1
Leica II met Anki

De volgende foto is van de Leica CL. Daar heeft pa Hong ook de hand in gehad. Anki wilde hem graag hebben, hij was niet meer te koop. In Maastricht heeft pa Hong toen bij zijn fotowinkel Daniëls er eentje weten te scoren. Vaag staat me bij dat hij eigenlijk voor iemand anders was gereserveerd, maar dokter Tan ging voor..

Pa Hong had in de familie uiteraard de eerste Leica CL, de man van Joesje volgde snel daarna. Bing heeft de Leica CL van pa Hong geërfd.

leica-cl
Leica CL met Anki

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *