Leven in Indië

Tan-Kie-Djwansite
Dit moet ook een foto zijn van Tan Kie Djwan

Kijk naar de mond, neus, wenkbrauwen en oren. Opa Ban Bie heeft een kleinere mond, rechtere wenkbrauwen en een vierkanter hoofd, al heeft hij dat niet op iedere foto.

foto 2
L01.Tan Kie Djwan

18?? Overgrootvader Tan Kie Djwan vertrekt als jonge, sterke man uit China (provincie Fujian, geboortedorp niet meer bekend) naar Indië.

Schermafbeelding 2014-10-05 om 11.43.48
Provincie Fujian bestaat uit 8 prefectuursteden. Lijkt meer op gebieden dan steden, zou ik zeggen.
Schermafbeelding 2014-10-05 om 11.46.32
nummer 7: Quanshou lijkt een beetje op de naam die Fiona Tan in haar documentaire:”Moge u in interessante tijden leven”, ca 2000 (Shan Hou) aanmerkte als de plaats waar de voorouderlijke tempel van haar familie Tan, staat. Misschien lekenpraat omdat deze twee namen iets met elkaar hebben te maken.

Waarschijnlijk was hij in China getrouwd, maar over de familie daar is verder nix bekend. Er zijn wel verhalen dat er vroeger geld naar China ging, maar dat is op een gegeven moment stop gezet.

Kie Djwan zet voet aan land in Juwana (centraal Java)

Schermafbeelding 2014-10-05 om 12.55.10
Het markeringspunt is Juwana, ligt overigens niet direct aan zee.

en gaat te voet naar Surabaya (250 km naar het oosten). Hij wilde daar kleren gaan verkopen. Hij ging werken bij een baas, de heer Tjoa. Hij liep met waren rond op zijn schouders, hij was een “pikulan”. Zijn baas was zo tevreden over hem dat hij voorstelde dat Kie Djwan met zijn dochter zou trouwen. Aldus gebeurde. Onze overgrootvader heeft toen een winstgevend handelsbedrijf op gezet en bij de winkel die in het achterhuis in Sepanjang zat, een voorhuis, het huidige woonhuis gebouwd, dat steeds verder uitgebreid werd toen onze opa aan het bewind kwam. Hun voornaamste handelswaren: beras, gula, kedelai, tembakau (rijst, suiker, soya bonen, tabak)

L1020596
L02.Tan Kie Djwan op latere leeftijd (grote foto hangt in Sepanjang)

Tjoa (alleen achternaam bekend) eerste vrouw van Tan Kie Djwan en onze overgrootmoeder. In de mannelijke lijn van de Tjoa familie komt Madoerees bloed voor, wat erin heeft geresulteerd dat een aantal kinderen een donker gekleurde huid heeft. o.a. pa Hong.

Haar kinderen zijn:
Tan Ban Bie (onze grootvader)
Tan Ban Siang en
een dochter van wie  nagenoeg nix meer bekend is.
Onze neef Enghwa herinnert zich nog het volgende:
Het enige dat ik nog weet is dat mijn vader Koh Dee  zei als hij haar riep. Dus is zij een zus van de vader van mijn vader’.

L03.Thio (geen voornamen bekend, tweede vrouw van Tan Kie Djwan en onze overgrootmoeder.

Thio ….. ……, tweede vrouw van Tan Kie Djwan in Indonesia, nadat zijn eerste vrouw was overleden. Zij, oma, zorgde speciaal voor pa Hong omdat het zo druk was met al die kinderen, ze sliepen ook in dezelfde kamer. Zij was de nicht van Tjoa. Het is de vraag of dat zorgen voor wel klopt. Lian (in 2016) heeft er nog nooit van gehoord

L1040978
L04. eerste vrouw Tjoa (geen voornamen bekend)
L1050116
In 2014 sliepen wij in de kamer waar pa Hong en zijn oma Thio hebben geslapen. Zou dit haar toilettafel zijn geweest?

De  foto’s hierboven zijn -zo te zien- in dezelfde tijd genomen als de foto hieronder. Blijkbaar kenden de twee echtgenotes elkaar al in die tijd. Volgens Lian waren het nichten, dus zo gek is dat niet..

IMG_2213
L05. Tan Kie Djwan met links zijn tweede vrouw Thio en rechts zijn eerste vrouw Tjoa

De geschiedenis is tot op dit punt, alleen nog maar ‘oral history’. Bewijzen, anders dan de foto’s zijn er niet.

1882: geboorte oma Tan: The Sian Nio op 29-09-1882 in Soerabaya[1].  Overleden waarschijnlijk in 1962.

L1020602
L06. The Sian Nio (nicht van oma Thio)

1883: geboorte opa Tan: Tan Ban Bie op 01-09-1883 in Sepanjang[2] Hij is waarschijnlijk overleden in 1940. Uit de huwelijksakte van tante Cor van 7 januari 1942 blijkt dat haar vader al was overleden.

Zij zijn getrouwd in 1900. Zie bij de berichten de officiële vergunningen. (Klik op de groene tekst om meteen naar het bericht te gaan)

L1020599
L07. Tan Ban Bie

In zijn brief van 22 oktober 1979 schrijft oom Tik (jongere broer pa Hong), naar aanleiding van het eerste bezoek van broer Bing aan Indonesia:

.…Bing is net als mijn pa, dus zijn grootpa, breed en zwaar. Mijn verwachting komt uit, ik ben niet teleurgesteld. Opa is hergeboren. Daar ben ik blij om…..

Ik dacht eerst dat dit Tan Kie Djwan was, maar twijfelde over de wenkbrauwen. Nagevraagd bij Engtiong, die het ook weer aan iemand anders heeft gevraagd: het is Tan Ban Bie. Grappig, hier lijkt hij meer op zijn vader, ook een spitse kin.

Tan Ban Bie
L08. opa Tan Ban Bie
foto 4
L08a. Dit is  opa Tan Ban Bie, tweede van links (geverifieerd door Lian en Engtiong).
Tan Ban bie , derde van recht met tropenhelm die nu in Azillanet ligt.
L09. Tan Ban Bie , derde van rechts met tropenhelm die nu in Azillanet ligt.

Heel bijzonder is dat ook het muziekinstrument dat opa Ban Bie op zijn schoot heeft, nog steeds in de familie is. Hij is ietwat gehavend: geen strijkstok meer en de bodem is uit de klankkast, maar toch! Lokje (de oudste dochter van pa Hong herinnert zich dat pa Hong ‘voordeed hoe je de strijkstok moest vasthouden en over de snaren strijken‘. Joes (tweede dochter) vond ‘dat er niet echt een warm geluid uit kwam‘.

chinees muziekinstrument
Dit is een erhu, een zeer oud chinees muziekinstrument.
Afbeelding
L11. re voor: Tan Ban Bie, Tan Ban Siang zit  boven hem, tweede van rechts met hoed (geverifieerd door Lian en Engtiong).

opa Tan Ban Bie op latere leeftijd.

Tan Ban Bie
L12. Tan Ban Bie (grote foto hangt in Sepanjang)

Tan Ban Siang kreeg zes kinderen, vijf meisjes en een jongen die de generatienaam Kian kreeg: Tan Kian Tjiang (man rechts op de foto uit 1974) die in 1960 naar Formosa is geëmigreerd).  De tweede dochter van Tan Ban Siang (Tan Tjiat Nio) trouwde met  Oei Khoen Hian. Zo is onze relatie met de familie Oei tot stand gekomen. Zie ook het bericht met uitgebreide info hierover. Klik hier

Afbeelding
L13. Vanaf rechts Tan Kian Tjiang, mevrouw Oei Khoen Hian, Oei Thian Hok, Tioe Gwat Lioe, 1974.

Mevrouw Oei Khoen Hian, betekent de vrouw van. Zij heet Tan Tjiat Nio en is een dochter van Tan Ban Siang. Zij is de moeder van Hok.

Zonen van Tan Ban Bie:
Tan Kian Liong (Yusuf Wibisono) 1901-1996
Tan Kian Hong ( Djie tjiek ) 1907-1998
Tan Kian Tik ( Sa tjiek )(Wira Santosa Wibisono) 1908-1990

De dochters worden niet genoemd, dus voegen we ze zelf maar toe:
Tan Phine Nio (Perawati Wibisono) 1904-1985 tante Phine
Tan Tjhia Nio (Trisnawati Wibisono) 1912-1993 tante Cor
Tan Kiem Djoen (Djoeniarti Wibisono) 1914-1999 tante Djoen
Tan Kiem Sioe (Sutani Wibisono) 1916-1995 tante Sioe

* alle officiële stukken over de dood en crematie van broers en zussen van pa Hong in Indonesia zijn in Sepanjang in het voorouderlijk huis.

Tan kian Liong kreeg twee zonen:
Eng Hwa 12-05-1934 –
Eng Tiong (Irwan Wibisono) 27 aug 1942 – 8 december 2019

Tan Kian Hong kreeg vier dochters en een zoon

Tante Phine kreeg een zoon en een dochter
Kok Sing 11-11-1934 – 04-06-2010
Lian Nio 03-03-1937 -2022

Eigen tekst pa uit een lezing die hij voor de Rotary heeft gehouden:
De oude knarren serie vervolgend, gebruik ik de aanhef van een Duits proefschrift van vele lange jaren her, aangepast dan aan dit verhaal: ‘ Ich, Tan Kian Hong, Sohn des Kaufmannes Tan Ban Bie (een grossier en detailhandelaar in rijst, suiker en koffie), ben geboren in 1907 in Sepandjang. Ons huis lag op de rechter oever van de kali Mas (goud rivier), de welvaartbrengende linker arm van de kali Brantas Ze stroomt naar Soerabaia, vertakt zich weer, linker tak blijft Goud rivier, de andere heet de kali Pegirian, eigenlijk een open riool met heel weinig water in de oostmoesson, net genoeg nog om te mandiën en zijn tanden te poetsen en daarna de mond te spoelen. Op de Goudrivier was het een drukte van belang. vol prauwen met alle producten, zakken rijst, copra en andere waar.
Schooljaren
We gingen op school in Surabaya, mijn l jaar jongere broer Tik (=deugd!) en ik (=Voorspoed). We begonnen met de Fröbel, bleven er tot en met de 7e klas We stonden om 5 uur op; de school begon om half 8; de afstand bedroeg 15 km, maar de locomotief van de O.J.S. kon niet vlugger, half één ging de school uit en half drie kwamen we weer thuis. Koe-deh (grote oom) oudere broer van mijn moeder maakte hieraan een eind. hij nam ons op in zijn gastvrij huis in de stad, heerlijk, niet meer vroeg opstaan, spelen met een heleboel jongens (7) en meisjes (7), meer tijd voor huiswerk wat nodig was voor de HBS. 2 neven van onze leeftijd, voordien nog nette jongens werden gauw anders onder invloed van de Deugd (Tik). menig dakpan werd stuk getrapt, de voetbal ging dwars door de met vliegengaas beveiligde keuken tot grote ontzetting van tante, want oom was een gezondheidsfanaat, op het randje van Bacillophobie We mochten nooit iets van straat eten, d.w.z. van de wandelende restaurants, hun waar was vol bakzillen later haalde hij bakzeil, hij deed ons dat ook na, alleen kwam het eten uit een restaurant, dat niet wandelde. “lagere” school was instituut Buys, een particuliere instelling met vooral Chinese leerlingen Weliswaar konden we terecht op de HCS (Hollands Chinese school)een staatsschool maar wij vonden ze minderwaardig. De H sprak je er uit als een G en omgekeerd. Multatuli zei eens: is ‘t nou gouden hek of is ’t houten gek. Op ons instituut waren leerkrachten kersvers uit Holland, echte totoks, spraken geen Maleis, alleen Nederlands, dreigend met zware straffen als je de t’s vergat, maar doet men dat ook niet in het Maastrichts? Omdat onze onderwijzers nog niet aangepast waren, was het onmogelijk onze namen te onthouden: als die Tan’s, Kiem’s, Oei’s. daarom kregen we echte Hollandse namen, Willem, Anton, Paul, Kees, waar we heel trots op waren, het was een statussymbool, deze namen bleven we behouden tot op de middelbare school, HBS, kwamen. waar we weer onze Chinese namen terugkregen. Want die paar Chinezen die er waren op de HBS, 3 – 5 per klas, is nog wel te onthouden (Oei Hoo Han, Liem Tian Lok, Tjoa Sie Hian, Tan Kian Hong, Oei Kian Hong, Tan Hong Kian).
NIAS
Na de HBS ging ik met 2 vriendjes naar de NIAS. als je van de lagere school kwam werd je over 10 jaar Indisch arts; is niet equivalent aan gewoon (Ned. ) artsdiploma, je moest dan als Ind. arts opnieuw examen doen in Nederland wat niet moeilijk bleek te zijn, want niemand zakte ervoor, wat me onbegrijpelijk toescheen, gezien het moeilijke Ned. dat onze hoogleraar psychiatrie indertijd bezigde. we mochten drie voorbereidende klassen overslaan ….en kwamen dus in de 4e klas met een achterstand op wiskunde, natuur- en scheikunde en plantkunde. Misschien voelde mijn vader de malaise komen over mij want ik vond dat ik er niet op vooruitging, je moest met Duits bv, helemaal opnieuw beginnen, de natuurkundesommen konden we ook wel maken met gewone wiskunde, de anderen moesten zuchtend en zwetend ’t doen met differentiaal rekenen om dan toch een 3 te krijgen, wij deden het heel pragmatisch op HBS manier en haalden een 8, nooit een 10 al was de uitkomst goed.

Vanaf 1974/5, het moment waarop onze neef Enghwa naar Nederland is gekomen, hebben we ook het adres van oom Tik, de jongere broer van pa Hong. Ik heb vanaf dat moment tot zijn dood in 1990 met hem gecorrespondeerd. In een brief voegt hij informatie toe aan de tekst van pa Hong over hun komst in het huis van hun oom in Surabaya tijdens hun schooltijd.

…….op je vraag waarom wij elkaar nog steeds met onze schoolnamen aanspreken, kan ik je dit vertellen.
Mijn oom had een groot huis in Surabaia en hij had twee zusters, waarvan hij erg veel hield. Een van die 2 zusters is mamma. Van deze 2 zusters had hij het gedaan gekregen om al hun kinderen naar een hollandse school te sturen; dus werden wij allen in een bundeltje gedaan en in het grote huis geworpen en streng geregeerd. Wij mochten alleen maar hollands praten en geen woord maleis. Maleis mochten wij niet eens fluisteren. Dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Denk je eens in Anki, dat je niet voldoende hollands kent en dat je dan een zin moet zeggen. Allicht dat je midden in de zin blijft steken, niet? Nou in dit geval mocht je niet eens fluisteren om je zin af te maken. Het moest in het hollands, krom of niet krom. Dat doet er niet toe.
Onze juffrouw is een geschiedenis juffrouw en had een voorliefde van de oude keizers, ze kon de jaartallen van de keizers zomaar uit haar mouw schudden. Waarschijnlijk hierdoor gaf zij ons die keizerlijke namen. Mijn oudste broer heet Jozelf (keizer Frans Jozef). Willem (Willem de Zwijger) Theororus, Edmund, Oscar, Leopold, Frederick, Lodewijk. Wat zeg je hiervan, Anki. Deftig he?
Onze meisjes zijn echte chinese meisjes, zoet, bedeesd, beheerst, zoals echte chinese meisjes meestal zijn. Daarom heeft onze juffrouw hen huiselijke namen gegeven. Christine, Wies, Phine, Corry, Betsy, Pauline, Nicoline (Djoen en Sioe hebben geen Hollandse namen…….
Tan Kian Tik, april 1975

Enkele ongedateerde foto’s uit pa Hong’s jeugd

L1040985
L14. Deze foto hangt in het voorouderlijk huis. Ik dacht dat pa Hong helemaal links zat. Ik begrijp nu van Enghwa dat dit zijn vader: Kian Liong is en de andere jongens zijn neven.
Hong&Tik
pa Hong & zijn jongere broer Tik

Dit is waarschijnlijk de jongste foto van pa Hong. Deze foto hing ook in het ouderlijk huis in Sepanjang toen wij daar voor het eerst kennis maakten met de familie in 1978.

Tan K H jpg (17)
L15. leeftijd?
foto
L16. wel erg hoog opgeschoren. Leeftijd?

1922 kiekje met pa (met tennisracket) en drie anderen. Op de achtergrond in handschrift pa:”Tennis 5/4 XXII” (hij zou dan 15 jr zijn geweest???)

Tan K H jpg (19)
L17. Klopt datering op de achterkant?
2-3hbs
1923 07-05 overgang van 2 naar 3 HBS in Soerabaya

Uit: Indische Courant: Bevorderd van het 2e jaar naar het 3e studiejaar: Vorster, AF; Kamar Roekmi (m); Intveld, W; Persyn Nooy; E.Ch.(m).Buys, M.(m) Boerenbeker, E.A.; Tan Giok Tong; Rombouts, D; Strijbosch, J.H.; J.H. Zweers; J.C. van Kappen; Fr. Meermans; S.P. van der Putten; Fr. Verschueren; W.J. Weskin; S. Pitters; J.S.M. Misero; M.H.C. Schenk; W.B.P. Schulze; F.W. Ruzius; W.A.(m). Klein; H.E. Chr. Beck; A.J.M. Wolff; Ch.Fr. Oort; Chr. van der Wel; Soemardiman, R; Van Houten, N.J.; Njoo Ing Tjong; Kwa Liang Bie; Bartman, G.H.; Liem Thiang Soe; Hiljé,M.(m); Prins,C.F.G.(m); Van Baak, H.W.; Ypelaar, W.; Liem Tjoen Hoo, Jasper, R.A.; Hogenkamp, G.; Onrust, H.G.; Davidis, H.G.D.; Kloeth, P.W.; Onrust, L.F.J.G.; Raaff, H; Couwenberg, J.W.; Van der Blij, R.G.; Alexander, W.V.; De Poortere, F.W.; Vader, P.J.; De Haan, Tjaarda A.;R.M. Abim. Masjhoer; Kolff, H; Bruggeman, W.L.; Van der Zon Brouwer, N.; Werner, E.E.(m); Cuny, J.Cl.; Bos, A.H.O.; Soesman, Fr.J.W.; Liem Tiang Lok; Van Laar, L.; Guldenaar, Chr.(m); Van Harreveld, A.M.(m); Van der Linden, J.J.; Onrust, W.A.S.J.(m); Broese, J.H.; Tan Kian Hong; Pereira, J; Van Leuven, L.F.; Oldenboom, C.J.; Dijkland, L.(m); Palm, A.F.; Kwee Ting Hoen, Keasberry, P.H.; Ribbers, F.W.(m); Van der Werff, J.; Vader, K.D.; Von Selow, H.; Frölich, J.P.L.; Meeng, H.W.; Oei Yong Tjioe, Von Zelow, G.L.; Tjoa Siek Ien; Wasterval, A.J.; Liem Tjoen Tiong; De Graaff, N.; Laauw Tjoen Hian; Hoonings, C.A.(m).

[vraag: waarom hebben sommigen een (m) achter hun naam? Het is niet de m van man. Pa heeft geen (m) en er zijn nooit zoveel meiden in die klas geweest]

3-4hbs
1924 05-05 overgang 3 naar 4 HBS

In de Indische courant staat: Hoogere Burgerschool. Opgave van leerlingen bevorderd van het derde studiejaar der H.B.S. naar het vierde studiejaar.
Hiljé, M. (m) Davidis, G. H. F. Jahn, C. W. Njoo Sik Gwat, Buys, M. Onrusht, H. G. Kloeth, W. P. van der Putten, Fr. Tjoa Sic Liem, Verschueren, Palm, A. F. van der Werff, Stam, (m) Bos, A. H. O. Vader, K. D. Tan Kian Hong, van Harreveld, A. M. (m) Oey Yong Tjioe, Kolff, H. Muschner, E. M. Boerenbeker, E. A. Kolff, H. Don, P. Onrust, W. A. P. J. (m) Kamar Roekmi (m) Pereira, J. Égberts, H. Loth, M. C, C. (m) Weiss, W. F. Mccng, H. W. F. Alexander, Liem Tiang Lok, Couwenberg, Huismans, -Schulze, F. W. de Haan, Tiaarda, Liem Tiang Soen, Tjoa Siek len, Wastcrval, A. J. Bornhaupt, L. K.W’.Ruzius, W. (m) de Graaf, N. Edger, E. W. J. A. von Selow, G. L. Vorster, A. F. Persyn Nooy, Ch. E. (m) Liem Tjoen Hoo, Slrybosch, J. H. Onrust, L. F. J. G. Liem Tjoen Tiong, Vink, J. S. S. (m) van der Well, Cuny. J. Cl. (m) Smit, le Rütte, A.C. Chattelin, F. E. Justcscn, I. van Krieken, L. S. (m) Prins, C. Fr. G. (m) Soedibijo, R. M. Djoko, Breeman, R. van der Linden, J. J. Reintjcns, E. A. Gysbcrts, Ch. Fr.

Tan K H 1924?
L18. Op de achterkant staat: 20-02-1924.

Pa Hong derde van links, 2e van rechts Ko Swan Ik en 3e van rechts Thung Djie Leh. Helemaal links wellicht Go Ing Hiem (oudoom Boen Tan). Zie ook het bericht hierover

1924 Feestje voor jaardag pa? Datum correct?? zijn nou niet direct kleren voor de tropen. Ziet er ook erg studentikoos uit. Herkent iemand een van de anderen?

Indische courant, 07-05-1925

De overgang van 4 naar 5 HBS is pas later gevonden door de Koninklijke Bibliotheek. De reden is dat wij het niet konden vinden, is dat er Tan Kiang Hong staat in plaats van Tan Kian Hong.

eindhbs
1926 01-06 eindexamen HBS.

Uit de Indische Courant onder het kopje ONDERWIJS. In het eindexamen van de Hoogere Burgerschool te Soerabaya zijn van ploeg E. geslaagd:
Lauw Ing Gwan; Tan Kian Hong; W.J. Samuels; J.J. Vermeulen; J.A.A. van Cassand. Twee candidaten zijn afgewezen. De eindexamens der H.B.S. zijn hiermede beëindigd.

Is dit een foto zijn uit de tijd van pa Hong op de HBS of bij het NIAS in Surabaya?

foto 2
pa tweede van rechts

Nu we meer weten over de HBS-tijd van pa Hong, gok ik erop dat dit uit zijn Nias tijd is, nog voordat hij naar Nederland vertrok. Dus dat moet in 1926-1927 zijn geweest.

1927 17-08 datum van vertrek op SS Tjerimai vanuit Tandjong Priok naar Rotterdam

model tjerimai
1922 – SS Tjerimai scheepsmodel www.krimuseum.nl

tjerimai1 tjerimai2

Deze foto is ongedateerd, maar is hoogstwaarschijnlijk op de Tjerimai gemaakt.

Tan K H jpg (16)
pa Hong derde van links
aanzetpassgierslijsttserimai
Uit: De Sumatra post van 18-08-1927 (er volgt dezelfde lijst als in Het nieuws van den dag. Op de lijst in de Sumatra post geen onderscheid naar bestemmingen. Tandjong Priok ligt net buiten de hoofdstad Batavia en is tevens de belangrijkste haven van Nederlandsch-Indië.)

In het Nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië van 16-08 en in de Sumatra Post van 18-08 staat: “Passagiers-lijst van het ss. Tjerimai, gezagv. E.P. Ross, bestemd te vertrekken van Batavia via Singapore, etc. naar Rotterdam Woensdag 17 dezer 12 u. m.
Van Batavia naar Singapore: H. Brasseur, P.J. Stigter, Mrs. Stanley Dunn.
Van Batavia naar Belawan-Deli: W.G.M. v Dusseldorp, mej. B. Harmsen, A.M. v. Horn, J.H. Mijsberg, mej. I.H. Rijkom.
Van Batavia naar Marseille en Rotterdam:
A:An Toe Diong, A.P.P. Albricht en vr., miss Anderson,
B:W.T. en D. ter Beek, mevr. F.M.C. Berkhout, 2 k., fam. Boender, 1 k., mevr. Bogerhof Mulder, fam. H. Bosscher, 2 k., fam. A. Beltman, 2k., fam. Baumans, 2k., H.J.S. Boshouwers en vr., P.C. Brems, fam F. Baars, 2k.,
D:N. van Dongen en vr., fam. K. Drost, 2k., fam. J.M. Doeve, 4k., Eerw. Hr. P. Drabbs, fam. F.M. Donkers, 5k.,
E: mevr. S. Ehrenreich, 2k., fam. J. v. Ee, 2k., j. Egter v. Wissekerke,
F: Mr. P. Feenstra, mej. L.V.R.J. Fikenscher, fam. C. Fruneaux, 1k.,
G:A.J. Gouka, fam. K.K. Groesz, 2k.,
H: A.C. v.d. Haagen, mevr.A.H. Henderson, fam. J.W.G. v. Hengel, 3k., mevr. A.G. Hogenraad 1d., H.D. v. Horn, C.J. Houwing, fam. Mr. J.K.Hummel, 2k., mevr. J.M.A.A. Hage, mevr. E.E.D. Hahnknaack, 1k., fam. B.H. te Hasseloo, 3k., W.C.A. v.d. Hoeven, J. Hellendoorn, fam. H. Hemmen, 6k.,
J: fam. J.J. Jenne, 2k., M.W. Julius, R.W. Jellema, W.J. Jung,
K: mevr. M.A.A. Karhof, mevr. A. Kiers, 1k., mevr. Kraft,
L: B.A.C. Ledeboer en vr., mevr. Lettinga, 2k., G. Lodder, Lie Hing Dhiam,
M: fam. Dr. M.G. Mangoen koesoemo, 1d., A. Michelsen en vr., W.J. Monier, fam. M. Moll, 4k., O: R. Adjeng Sri Oemyati, G.A. Oostenbroek, A. v. Olphen, J.A.W. Overbeek,
P: mevr. Pieters, 2k., mevr. W. Pleysier, 2k., fam. W.J. Pels, 2k., mevr. J.J. Pruys, 3k.,
R: fam. Reinking, 2k., mej. M.C.H. Roebroeck, C. v. Rossem, fam. P. Rotteveel, 2k.,
S: L.P.J. Savalle en vr., mevr. D. Schonbeek, fam. A.W. Schot, 2k., Dr. M Soewarno, H.P.J. Steelink, R. Steenhorst, fam. H.N. Schut, 4k., R.A. Siti Soendari, mevr. V.F. v. Steyn v. Hensbroek, 1z., G.C. Suermondt, H.D. Sutherland, fam. L.A. Sybesma, 4k., fam. M.J. Schenk, 3k., M. Seandono, fam. J. Ch. Simao, 7k., J. v. Slooten en vr.,
T: mevr. de Wed. H.L. Termijtelen, Tan Kian Hong, Tjoeng Tin Fong,
V: mevr. A.J.A. Verwy, 2k., M. Verrijp, J.B. Vuurmans, fam. J. Vennink, 3k.,
W: mej. F.M.A. Wintgens, W.J. v. Waveren, fam.H. Ch. Weekenborg, 2k., M. v. Wichen, 2k., fam. W.A. v.d. Walle, 2k., fam. W.M. Weltjes, 2k.,
Z: W. Zaal, fam. D.A. Zandhuizen, 1k.
[1] Gegevens uit de kopie van de persoonslijst van pa uit het Centraal Bureau voor genealogie in Den Haag, november 2011.
[2] Idem.

6 gedachten over “Leven in Indië”

 1. Graag zou ik weer in contact komen met Oei Ien Siang. Ik ben een vriendin en oud studiegenote en we zijn het contact verloren.
  Met dank en vriendelijke groet,

  Edith van Holtz

  1. Dag Edith,
   Ja,Ien Siang heeft ook in Bandung gewoond.Haar ouders waren kennissen van mijn ouders.Zij is een stuk jonger dan ik.Via een kennis van mij,,die haar zeker kent probeer ik haar adres te krijgen.Duurt even ,want die kennis is op vacantie.
   Je hoort het zsm
   Met vriendelijke groet,
   Tjoe Lan Lim-Ko

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pa Hong kwam op 20-jarige leeftijd naar Leiden om daar medicijnen te studeren. Hij verliet huis en haard in Indië. Hij overleed in 1998 (91 jr oud). Wat kunnen wij – zo lang na zijn dood – nog te weten komen over hem?