overlijden oom Tik

Nou ja. Vind ik de overlijdensadvertentie van oom Tik terug. Toen Lanny en ik in 1978 voor het eerst de familie in Indonesia bezochten en we in Semarang bij oom Tik kwamen, was het alsof we pa Hong daar ontmoetten. Niet om te zien, maar in zijn manier van doen, zijn grapjes, zijn schudden met zijn hoofd als hij iets onbegrijpelijk/dom vond. Na drie dagen bij hem gelogeerd te hebben, reisden we door met een brok in onze keel: het was alsof wij pa Hong daar achterlieten. Ik correspondeerde al enkele jaren met hem en dat is daarna alleen maar leuker geworden. Maar naar Nederland komen: nee dat wilde hij niet. En dat terwijl hij zo vaak als hoofdfiguur optrad in de verhalen van pa Hong. Tik was altijd de “ondeugende, de stoute jongen” die de anderen aanzette tot kattenkwaad.

Nu sta ik verbaasd van de namen van de broers en zussen in de advertentie. Want wat blijkt? Ik mis tante Cor: Tan Tjhia Nio. Waarom wij haar tante Cor noemden ontgaat mij overigens ook enigszins. Ik bedacht later dat het misschien wel haar naam op school was. Opvallend is ook dat tante Phine (overigens fout gespeld in de advertentie) wel wordt genoemd en tante Cor niet. Nicht Lian (dochter van tante Phine) heeft mij verteld hoe het zit: tante Phine is gescheiden en tante Cor niet. Uiteraard wordt bij haar dus ‘familie So Tik Tjong’ gemeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.