pa Hong de dokter

Er is een foto die grote indruk op mij heeft gemaak en nog steeds maakt als ik hem zie. Ik wist hem altijd precies te vinden in de boekenkast van pa Hong: in een boek over kinderziekten, een dik grijs boek met stoffen kaft. Ik dacht dat de foto nog in Frankrijk was omdat daar die boekenkast staat, maar ik vond hem hier, op zoek naar foto’s van pa Hong in witte jas (die zijn er dus nauwelijks) terug. Het verhaal dat erbij hoorde, herinner ik mij als volgt:

In zijn (opleidings?)tijd in het ziekenhuis kwam  pa Hong ook bij kinderen die kinkhoest/difterie hadden, een besmettelijke ziekte. Kappers durfden deze kinderen niet te knippen. Pa Hong had een eigen kapperssetje aangeschaft, met een gewone kappersschaar, een schaar met ’tandjes’ en een tondeuse. alle samen in een rood gekleurde kartonnen doos, En hij knipte zelf die kinderen. De foto die bij dat verhaal hoort, is van een blond meisje, keurig geknipt, en dood zo te zien.

 

meisjepahongcorr

Het tekent pa Hong als arts: altijd klaar staand voor zijn patiënten.
Na zijn overlijden, vertelden een vriend van Lanny en onze eigen nicht Maria hoe zij door pa Hong waren geïnspireerd.

Hier een stukje tekst uit de brief die Maria schreef naar aanleiding van het overlijden van haar oom Hong:

magneetmaria03

Zij had meegemaakt dat pa Hong is zijn korte broek in het weekend wrs. saté was aan het roosteren en dat hij ook dan weggeroepen werd en hij zonder een onvertogen woord naar zijn patiënt ging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *