Pa Hong speelde viool. Wij weten niet wanneer hij ermee is begonnen en hoeveel moeite hij ervoor heeft moeten doen, wel weten we dat hij tot hij de hoge tonen niet meer goed hoorde, heeft gespeeld en les gehad van meneer Charles Gillis, tot zijn dood. Meneer Gillis heeft ook les gegeven aan Bing (blauwe maandag vóór de cello, Joes en Lanny). Hij heeft ook nog voor pa Hong, die een speciale band voelde met de prachtige aria, no 47 uit de Mathaeus Passion van J.S. Bach, de vioolpartij in eenvoudiger versie uitgeschreven. Toentertijd allemaal handwerk. Deze muziek is ook gespeeld tijdens de crematie van pa Hong.

Pa Hong schreef ook bijvoorbeeld kerstliedjes (en ‘Lang zal ze leven’) uit voor ons, in ieder geval voor viool I, viool II, fluit, piano en cello.
Pa Hong speelde in strijktrio’s en pianokwartetten. Stapte daarna over op de piano (in ieder geval in 1972, tot in de negentiger jaren, denk ik) en nam les op de muziekschool. Hij kreeg dan ook een rapport dat dan door ma Ans werd getekend.
Jarenlang was hij ook lid van de commissie van Toezicht op de Stedelijke Muziekschool en het Maastrichts conservatorium (herbenoeming 1 juli 1961tot 1 juli 1967).
Zijn liefde voor muziek gaf hij aan ons door. Wij, kinderen leerden allemaal een instrument te bespelen, wij waren trouwe bezoekers van het LSO (Limburgs Symfonie Orkest) en van de Mathaeus Passion. Lokje speelde piano, Joesje en Lanny viool, Anki eerst piano, later dwarsfluit en heeeeeel veel later cello en Bing cello. Wie zijn/haar instrument zelf gekozen heeft, weet ik niet. Alleen van mezelf. Pa Hong koos op een gegeven moment de dwarsfluit omdat ik zulke dunne vingertjes had. Ik heb hier nooit tegen geprotesteerd, ik heb zelfs een fluit (op bestelling) gekregen van de toentertijd enige Nederlandse fluitbouwer: Dirk Kuiper (later overgenomen door zijn nicht Eva Kingma). Pa Hong vond een cello niet passend voor een vrouw: je zat dan met je benen wijd. Ook nooit op aangedrongen hoor.


We hebben als een instrumentele familie Von Trapp (Sound of Music) samen gespeeld bij, ik denk vooral huwelijken. Pa Hong zelf ook nog op het huwelijk van Lok. Wij kinderen in diverse combinaties.