Pondok Lalie Djiwo

 

Pondok Lalie-Djiwo
2e li: pa Hong, 3e oom Liong, 4e oom Tik?

En daar vond ik een albumpje met allemaal natuurfoto’s en deze unieke foto. Fantastisch. Pa Hong herkenden we meteen, evenals oom Liong, de oudste broer van pa Hong, maar is degene die daar achteraan staat niet oom Tik? Hij is de jongste broer van pa Hong.  Navraag bij Enghwa leverde geen positieve identificatie op, maar toch, hij lijkt er wel op. Wie de anderen zijn? De neven uit Surabaya bij wie de kinderen Tan in huis kwamen opdat ze niet meer iedere dag een lange reis van Sepanjang naar hun school in Surabaya hoefden te maken?

De foto is gemaakt voor het vertrek van pa Hong naar Nederland, dus voor augustus 1927. Misschien een laatste tocht voor zijn vertrek?

De foto volgens Enghwa:
Pondok lalie Djiwo, dat is een hut in de bergen Gunung Welirang. Daar  ga je overnachten want dan hoef je ’s morgens  nog maar een paar meters klimmen om de zonsopgang te zien.  Ik weet het omdat Kok Sing en ik ook daar geweest waren.
Enghwa voegt er later nog aan toe:
Dongok lalie Djiwo betekent
Pondok is HUT
Lalie is vergeet
Djiwo is ziel

 In de Java Post is een artikel over de Pondok Lalie Djiwo te vinden, gedateerd 16 november 2012. Het artikel begint zo:

Het moet een van de meest romantische oorden van Nederlands-Indië zijn geweest, een plek die symbool stond voor mystiek en afkeer van Europees materialisme. Tjalie Robinson schreef ooit: “Cultuur is voor mij niet drie muren vol met standaardwerken, maar de berghut Lalidjiwo”. Wat was er zo bijzonder aan Lalidjiwo?

Lees verder. Dit is de link naar het artikel

lalidjiwo-ardjoena2
route naar de hut Lalidjiwo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *