Sing Kie Hwee vervolg

Uit Delpher haalde ik de volgende informatie.

singkhiehwee46jr
Hmmm, kop is 46 jaar. Eerste zin; veertig jarig bestaan. Komt uit: De vrije pers : ochtendbulletin 24-08-1954

Het wordt een sociale vereniging genoemd en even verderop in de tekst:..vereniging die in de Chinese gemeenschap grote bekendheid geniet, vooral als een begrafenis-vereniging.

Singkhiehweethekiansing
Begrafenis The Kian Sing, oprichter Sing Khie Hwee. Uit: Soerabaijasch handelsblad, 28-09-1937.

De naam Sing Khie Whee is volgens mij in 1965 veranderd in Eka Praya.  Alle Chinese uitingen werden toen immers verboden. Dus ook Chinese namen. Dat is het moment dat de familie in Indonesia de naam Tan veranderde in Wibisono. Een voor ons niet voor te stellen tijd is dat geweest.

Het adres van het Sing Khie Hwee gebouw is/was jalan Kembang Jepun 21 in Surabaya.

Op internet vond ik dit over Eka Praya:
Krematorium Eka Praya
Cemetery and Funeral Home
Jl. Kembang Kuning Kulon Gg. 1, Soerabaja, Oost-Java, Indonesië. Er zijn ook foto’s te vinden. Na onze overgrootouders zijn hier alle familieleden gecremeerd.

Engtiong stuude me ook nog dit artikel.

Eka

Het is van een website geplukt, maar die is niet te vinden door mij. Nu de vertaling nog. Wie helpt?

Ik begrijp dat het erover gaat dat in het gebouw van Sing Khie Hwee nu een boeddhistische tempel is gevestigd. Navraag leerde dat de mensen daar geen idee hadden wat Sing Khie Hwee was.

8 gedachten over “Sing Kie Hwee vervolg”

 1. Bijzonder om op uw website een foto van mijn overgrootvader te zien!
  Vorig jaar ontdekte ik via Delpher dat mijn overgrootvader The Kian Sing is. De oprichter van de begrafenisvereniging Sing Khie Hwee. Dit na een jarenlange zoektocht naar mijn roots van mijn biologische vader The Hing Siem. Het CBG in Den Haag heeft mij 10 jaar geleden de persoonsgegevens van mijn voorouders kunnen geven, zodat ik verder onderzoek kon doen. Ik heb mijn biologische vader helaas nooit gekend. Hij is in 1997 overleden op 60 jarige leeftijd. Zijn vader heette The Bing Liang, had een drukkerij in Semarang (volgens mijn moeder) en was getrouwd met een Nederlandse vrouw Paula van Aussems. Het enige wat ik weet is dat mijn opa en oma en hun zoon rond 1957 huis en haard verlieten en in Rotterdam terecht kwamen. Hier bouwden zij een nieuw bestaan op. Mijn biologische vader in Leiden, waar mijn moeder hem leerde kennen. Deze relatie liep stuk. Ik ben niet erkend door mijn biologische vader en ik kreeg op driejarige leeftijd de achternaam van mijn stiefvader. Toen mijn moeder met hem trouwde.

  1. Dag Karin,
   Altijd treurig als je biologische vader er niet voor je was. Maar wonderbaarlijk he dat Delpher! Ik heb nog even gekeken in het boek over Chung Hwa Hui van Kees van Galen en daar kom ik de naam in ieder geval van je overgrootvader tegen: The Kian Sing. Hij was in 1926 buitenlid van CHH. Kan dat kloppen? Zo ja dan kan ik je nog een klein stukje tekst over hem sturen. Laat maar horen,
   met groet,
   webbie Tan

    1. Ik kan je alleen vertellen wat er in het boek van Van Galen staat over Ther Kian Sing: ‘zakenman en journalist. Was in 1926 buitenlid van CHH en lid van de Plaatelijke commissie Toezicht in Soerabaia. Aktief in diverse lokale Chinese organisaties. In 1917 voorstander van Chinees nationalisme. In 1927 voorstander van onzetten THHK in Nederlandse scholen”. pg.261
     Denk je dat dit over je overgrootvader gaat?

  1. Ja, dat doet ie dan weer wel uit zichzelf. Enne alles went. Dat de site nog steeds niet midden op mijn scherm staat, ik zie het niet meer. Nog iets te weten gekomen over die RSS feed?

  1. Zo leuk dat je blijft kijken! Ja, het wordt ingewikkelder, omdat ik nu meer te weten kom en dan wil ik ook dat zaken met elkaar kloppen. En dat wordt moeilijk omdat veel al zo lang geleden heeft gespeeld en ik voornamelijk afhankelijk ben van oral history. Het is een spannende reis door het verleden. Zoveel wat ik niet weet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *