DEZE PAGINA ZAL NOG VERDER WORDEN BIJGEWERKT.
1927
In dit jaar is pa Hong in Nederland aangekomen en begonnen zijn Leidse studiejaren

Dat betekent dus dat pa Hong op 18 september 1927 in Nederland aan is gekomen.
Uit het Haags Gemeente Archief blijkt dat pa Hong eerst in Den Haag heeft gewoond. Datum inschrijving 3 november 1927. Nederlandse nationaliteit.


3 of 5 november 1927 op de Heemskerkstraat 17,
2 feb 1928 op de Ant. Heinsiusstraat 14 (niet goed te ontcijferen, vind geen andere Ant H……..straat in Den Haag),
30 juni Carpentierstraat 181, en op
4 oktober 1928 verhuisd naar Leiden, naar de Nieuwe Rijn 46.

Enige briefje van zijn moeder. Ongedateerd. Er staat: ik (mama) zend je 4 kleine blouses [dat zullen wel die witte onderhemden geweest zijn]; 4 halskettingen. hopelijk kan je ze ontvangen (= ik hoop dat je ze ontvangen hebt). Alles is goed, van Mama.
1927 voor het studiejaar 1927/1928 wordt 310 gulden collegegeld betaald.
Ongedateerde foto. Toch hiertussen gezet. Pa Hong lijkt zo jong nog. Qua kleding in Nederland? Wie zijn de andere twee?

1928
1928 Diploma: Université de Poitiers, Institut d’études françaises de Touraine: Diplôme d’études françaises, 30 août 1928

Op de foto zijn de volgende mensen te zien:
Bovenste rij vanaf Li: 2e = Lie Bing Tien, (er is nog een vaag gezicht te zien tussen 4 en 6), 6e = Euw Yong Fa Sen, 9e = Koo Liong Bing op de grond zittend: met strijkstok = Que See Sien, met viool = Tan Kian Hong, daarnaast Liem Sik Tjo en Zus, hiernaast met glas in de hand in kleermakerszit= Thung Djie Leh, met gitaar = Que Keng Lead, Li hiervan = Kwee Hwat Djien Midden rij bij de punt van de strijkstok = Ko Sing Poo ,daarnaast zijn vrouw The Hing Nio Gehurkt = The Boen Hwan.
Een vraag die nog niet beantwoord is: Wanneer is pa Hong viool gaan spelen? Deed hij dat al in Indië? En hoe kwam hij erbij?
1928 nw adres per 15 sept: Nieuwe Rijn 46, Leiden
Viering van het uitbreken der Revolutie. Dit betekende het einde van de Qing-dynastie in het Chinese Keizerrijk onder Puyi, de laatste Mantsjoe-keizer. De revolutie begon op 10 oktober 1911 met de gewapende opstand van Wuchang en breidde zich in een golf van republikeinse omverwerpingen over het zuiden van China uit. De revolutie eindigde met de stichting van de Republiek China op 12 februari 1912.

1929

ondertekend door rector magnificus Eysinga op 22 juni 1929
Inschrijving in de registers van de Rijksuniversiteit Leiden. Afkomstig uit de universiteitsbibliotheek Leiden.
1929 februari: stadhuis leiden in brand. Bevolkingsregisters van 1923 tot en met februari 1929 zijn verloren gegaan (André van Noort, Archivist Regionaal Archief Leiden okt 2011).
1929 Deelname aan tenniswedstrijd heren dubbel in Leiden. Pa Hong speelde tot en met de tweede ronde. Toen lag hij eruit. Mij lijkt dat hij in Indië al tenniste.

1929 12 maart. Chung Hwa Hui – Indologen

CHH voetbalt tegen de Indologen. Toen blijkbaar nog op goede voet. Dat verandert in 1935 met de publicatie van een grof beledigend gedicht van een zekere V.B. (wiens identiteit nooit is onthuld) over Chinezen.

Dit was de eerste foto van dit voetbalteam. Ik schrok van de sterren op hun shirt. Klaas Stutje heeft in 2016 uitgelegd hoe dat zit met die sterren. Les het hier nog maar eens na.

Dit was de tweede foto. Ha de sterren kennen grote variatie. Associatie met Jodensterren onterecht. Pffff

Deze foto bracht het definitieve antwoord, nou ja op de associatie, maar waar staan de sterren voor en zijn het twee teams of een team met heel veel overhead?
1930
1930: nw adres per 26 aug: Kagerstraat 12 in Leiden

1931
1931 groepsfoto met pa. Op de achterkant staat in handschrift pa:

1931 (datering gebaseerd op de leeftijd van Ko King Hien (1928), volgens Tjoe Lan, zijn jongere zus

1932

Tjoe Lan herkent de volgende mensen op de bovenstaande foto:
Op de stoel Eugenie Ong-The en Ong Hok Lan vlnr: staand 1.Pa Hong, 5e Zus Khohongghiem, 6e Ko Sing Poo, 7e Liem Kiem Lioe, 8e Hing Ko Sing Poo, Hurkend: vlnr: 3e Que Keng Lead, 5e Tjiam Djoe Ghiam, 7e Lie Gien Ghiam, 8e Que See Sien, Jammer, de anderen niet herkend, aldus Tjoe Lan.

Uit het boek van Kees van Galen overgenomen de namen van de leden van dit bestuur:
President: Koo Liong Bing
secretaris: Tan Kian Hong
thesaurier Tan Siang Swie
1e commissaris: Que Keng Lead
2e commissaris: Liem Tjiauw Joe
toegevoegd com: Diao Ing Koen
toegevoegd com.: Lie Kok Tjing
[wie kan mij vertellen wie wie is van de twee staande mannen]
Onderstaande tennisfoto is hoogst waarschijnlijk uit 1932. Op de foto staan niet de CHH-studenten die er meestal op staan, maar veel onbekenden. Tjoe Lan Lim-Ko vraagt zich af of het soms een uit-wedstrijd kan zijn geweest. Boelli Liem heeft er nog enkele gegevens aan toegevoegd zoals in/om Utrecht en zijn ouders.

Staand vrnl:1e Thung Djie Leh, 2e Tjoa Sie Yong, 9e Tjan Tjoe Siem, 11e,Hing Ko Sing Poo-The,12e Ko Sing Poo Hurkend li: 1e Que See Sien, kleine jongen = Ko King Hien. 3e pa Hong, Staand 5e re dame met hoed en mantel: Elfrieda Kapusta, de moeder van Boelli Liem, schuin daarachter verstopt over haar schouder met hoed op Liem Tjoen Tiong, vader van Boelli Liem.
1933: nieuw adres per 10 mei: Hogewoerd 84a in Leiden
Na zijn aankomst in Nederland werd pa Hong opgevangen door de familie Ko uit Oegstgeest. Pa Ko studeerde ook in Leiden en was niet zo lang daarvoor met vrouw en zoon naar Nederland gekomen. Jarenlang was pa Hong daar een huisvriend. Dochter Tjoe Lan, die in 1935 daar geboren werd, herinnert zich hem als oom Plof, altijd vrolijk en vol grapjes en nooit gewoon op een foto maar altijd zittend, liggend of in een andere gekke pose. De onderstaande foto is ook van Tjoe Lan. gemaakt op de 5e verjaardag van haar broer Ko King Hien op 20 september 1933, Juffermanstraat 7 in Oegstgeest.

1933- restaurant Verre Oosten in Katendrecht. Hier kwamen de Chung Hwa Hui studenten vaak samen.

1934: nw adres per 23 nov: Hogewoerd 126 in Leiden
1934 Briefkaart uit Londen (3 aug 1934) en uit Titisee (Schwarzwald, 10-6-34) gericht aan pa en twee andere chinese namen. Adres is 21B Claes de Vrieselaan in Rotterdam. [geen officieel adres pa]
Niet bekend uit welk jaar dit is, maar toch leuk om te weten hoe het leven van studenten toentertijd geregeld was. Pa Hong huurde een/twee kamer(s) met vol pension, dus met ontbijt, lunch en diner. Een keuken lijkt me dan ook overbodig 🙂


1934 briefkaart (17-12-1934 afgestempeld) gericht aan pa e.a. op het adres: Hogewoerd 84a
1934 briefkaart gericht aan pa op het adres Hogewoerd 126.
1934 brief gedateerd 17/9/34 van Len Williams, radio & recording artist, Rose Music studios, 47 Cranbourn street WC 2. Instruments plrectrum guitar, piano accordion, tenor banjo, Hawaiian guitar gericht aan Mr. Tjia (is dat pa wel?) waarbij de laatste les wordt opgestuurd.
1935 briefkaart gericht aan pa op het adres Hogewoerd 126
1935: Diës Piën Lun Hui

Achterste rij vlnr: 3e Lie Bing Tien 7e Tjoa Sie Hwie,8e Liem Kiem Lioe,10e Goei Ing Bie,11e Ko Swan Ik,
Een na achterste rij: 3e Tjiam Djoe Ghiam,5e Tan Hay Siang,7e Thung Djie Leh, 9e Ietje Koo Liong Bing-Go,10e Koo Liong Bing,12e Goei Ing Bie,14e Henriëtte (Jet)Goei Ing Bie-Njookhiktjien,15e Hing Ko Sing Poo-The,16e Ko Sing Poo,17e Thung Djie Leh,
Zittend vlnr:2e Tjoa Sie Yong,3e Que Keng Lead, 4e Tjan Tjoe Siem,5e pa Hong, 7e The Boen Hwan.8e Arthur Khohonggiem 9schuin zittend) 9e Ong Kiem Hok(niet zeker). Hurkend vlnr: 4e Tjioe Bian An.
Namen aangeleverd door Tjoe Lan Lim-Ko.
De naam van Lie Bing Tien is op 5 jan 2019 aangeleverd door Yaoke Lie.
Menu Diës Piën Lun Hui
1935 07-02 doctoraal examen geneeskunde

1936
Vijfde lustrum Chung Hwa Hui, gevierd op 15 april 1936 in Wittebrug te Den Haag.

De tekst is niet echt leesbaar. Hieronder een leesbare versie:
“CHUNG HWA HUI
Vijfde lustrum.
Gistermiddag heeft de Chineezenvereeniging in Nederland „Chung Hwa Hui” een feestvergadering gehouden in Hotel Witte-
brug te ‘s-Gravenhage, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der vereeniging. Na een inleidend woord van den heer Que Keng Lead namens de lustrum-commissie, die o.a. den Chineeschen gezant welkom heette, alsmede de vertegenwoordigers van bevriende vereenigingen, o.a. uit Parijs, gaf de voorzitter van Chung Hwa Hui (vereen. van Chineezen), de heer Tan Kiang Kong te Leiden,
een schets van het 25-jarig bestaan der vereeniging. Spr. constateerde allerwegen een opleven van het Chinesche bewustzijn. De vereeniging wil niet slechts de lotgevallen der landgenooten in Nederland behartigen, maar die in ’t algemeen. Medegedeeld werd dat de vereeniging telt 319 leden, waarvan 165 in Indië, 134 in Nederland en tien elders. Spr. zette uiteen, hoe men is gekomen tot de oprichting eener Europeesche federatie. (Applaus). Vervolgens hield de heer Tjan Tjoe Som uit Solo (op studie, eis in Nederland) een beschouwing over: „Wat kunnen wij in Indonesia doen?” Spr. zeide, daarmede in ’t bijzonder Java te bedoelen. Spr. noemde de positie der Chineezen op Java in economisch opzicht moeilijk, dikwijls precair; en ze gaat in elk geval achteruit; er is verlies aan Chineesch kapitaal. De Chineesche middenstand, die tot voor kort een belangrijke positie bekleedde, heeft ook sterk aan weerstandsvermogen ingeboet, gevolg van de algemeene volksverarming en van de Japansche concurrentie. In ’t algemeen is er voor de Chineezen te weinig leiding, waarbij komt dat veelal de voorkeur wordt gegeven aan een klein zelfstandig bestaan boven een lucratieve
doch afhankelijke betrekking. Een voorname factor is ook het aangeboren fatalisme, het streven om het noodlot niet te tarten, het
noodlot dat men niet kan veranderen. Tegenover allerlei nieuwe moeilijkheden staat de Chinees over ’t’ algemeen economisch
weerloos. Voor politiek voelt de Chinees over ’t algemeen heel weinig. De zgn. Chineesche beweging ook is, volgens spr.’s inzicht, eigenlijk geen politiek. Overigens is een ontwikkelingsweg waar te
nemen in Westersche richting, niet alleen in uiterlijkheden. Economisch, politiek en cultureel staan de Chineezen in Indië voor groote (moeilijkheden. Het groote familiegevoel der Chineezen moet aangevuld worden door gemeenschapsgevoel, dat gewoonlijk slechts
matig ontwikkeld is. Ondanks het merkwaardige streven naar het stichten van vereenigingen, met hun onderlinge tegenstrijdig-
heden, met hun zin voor moraliseeren. Logische prae-adviezen en mooie plannen doen hier weinig aan af. Te zeer wordt het den Chinezen onmogelijk gemaakt zich deel te voelen van de groote gemeenschap, en blijkt hun dat ze worden beschouwd als een
vreemde groep die geduld wordt. Er moet gestreefd worden naar een betere politieke positie, in het geheel, doch niet ten nadeele
der andere groepen. De ‘Chineesche studenten staan hier te
lande in een uitzonderingspositie. Ze hebben te denken aan hun toekomstige taak, en moeten het voorbeeld worden later ons gemeenschapsgevoel onder de Chineezen te kweeken,
Voor hun maatschappel ijken wederopbouw, Voor bestrijding van het analphabetisme (70 % in Indië is analphabeet), voor het
tegengaan van fatalisme.
Ten slotte was er,een receptie waarop verschillende met China en ‘in Chineesche kringen bekenden, verschenen. Er waren zeer vele schriftelijke en telegrafische gelukwenschen.”
Het bestuur van Chung Hwa Hui nov 1935-nov 1936
president: Tan Kian Hong
secretaris: Tan Hay Siang
thesuarier: Sie Tjiauw Sing
1e commissaris: Koo Liong Bing
2e commissaris: Tjoa Soe Tien



Ik veronderstel dat pa in jacquet in het midden zit omdat hij de president was.
Voorste rij vlnr:2e.Koo Liong Bing, 3e Que Keng Lead,5e Tan Kian Hong,7e Tan Hay Siang.
Daarachter vlnr: 3e Tjan Tjoe Siem,4e Jopie Ong Kiem Hok-Tjioe,6e Ietje Koo Liong Bing-Go, 7eTjoa Sie Hwie,uiterst rechts(met gestreepte das en pochet), Tjoa Sie Yong.
Hierachter:1e Que See Sien, 2e (opzij kijkend)Tan Tjoan Keng, 8e Mary Tjoa Sie Hwie-Njoo, 9e Zus Khohongghiem(m.bril),links van haaruit gezien ,Arthur Khohongghiem,11eOng Kiem Hok(m.bril),vóór hem met shanghai dress,Siam Liem Tjiauw Yoe-Tjioe.ter hoogte van Ong Kiem Hok(van hemuit gezien),2e van l..Tjioe Bian An.
achterste rij:1e Ko Sing Poo, 5e Thung Djie Leh, onder kroonluchter vóór man met bril, Liem Soei Poh, achterste rij vóór palmplant Liem Tjiauw Yoe(met stippeltjes das). Namen zijn te danken aan het geweldige geheugen van Tjoe Lan Lim-Ko.



Uiterst li Thoo/Ietje uiterst li in dezelfde jas waarin ze de aftrap verrichtte. Dus wellicht is dit het lustrumteam 1936.Pa Hong 5e van re, 6e: Liem Tjoen Tiong 8e Tjiam Djoe Ghiam. Met beide handen op de knieën, gebogen,Ong Kiem Hok. Gehurkt vrnl:2e Ko Swan Ik,in kleermakers-zit,Que Keng Lead. Koo Liong Bing(met bril),staat vóór pa Hong.
Ik kan pa Hong niet op de foto onderscheiden. Heel goed mogelijk dat hij de foto maakte met zijn Rolleiflex. Eerder verwonderlijk dat er zoveel foto’s zijn waar hij wel op staat.
1936 huwelijksaankondiging van Tjan Eng Kiong, arts en Paulina Maria Sleeswijk die op Makassar gaan wonen. Adres pa: Hogewoerd 126.
1936 Rijksuniversiteit Leiden, studiejaar 1936-1937, inschrijvingsnummer 1689, ondertekend door de rector magnificus op 16 nov 1936.

1936 aug: conferentie in Bad Saarow. Pa vertegenwoordiger Nederland
CHINEESCHE STUDENTEN IN EUROPA
georganiseerd in een federatie
Op initiatief van de Chineesche studenten in Nederland, vertegenwoordigd door de Vereniging Chung Hwa Hui Nederland, is het plan geopperd een centrale organisatie te vormen van alle in Europa studeerende Chinezen. In den zomer van 1932 hebben de voorbesprekingen tussen Chnineesche studenten van Frankrijk en die van Nederland plaats gehad. Deze besprekingen werden in den winter van hetzelfde jaar te Parijs voortgezet en in den zomer van 1933 werden de plannen uitgewerkt met Chineesche studenten in Engeland.
In augustus 1934 is de federatie opgericht en is het verdrag getekend te Heigh Lee nabij Londen, door de Chineesche verenigingen van Groot-Britanje, Nederland en Duitschland. Het hoofdbestuur is voor de eerste maal in Nederland gevestigd (1934-1935) en de eerste conferentie heeft te Woudschoten plaats gehad. Het doel van deze federatie is:
- de belangen van de Chineesche studenten in Europa behartigen;
- het contact te bevorderen tussen de leden van de federatie;
- het bestuderen van vraagstukken van algemeenen aard en die van China in het bijzonder;
- inlichtingen te verschaffen omtrent China en het maken van propaganda van bedoeld land.
Elk jaar zal een bijeenkomst van eenige dagen worden gehouden in het land, waar het hoofdbestuur zetelt, en heeft tevens de bestuursoverdracht plaats. Elk land zal vertegenwoordigd worden door twee afgevaardigden. Het hoofdbestuur is thans in Duitschland en de conferentie zal plaats hebben van 18 tot en met 23 augustus in Bad Saarow. Gedurende het tweede bestuursjaar zijn de Chineesche studenten van Oostenrijk en Italië tot de federatie toegetreden. De vertegenwoordigers van Nederland zijn de heeren Tan Kian Hong en Tan Hay Siang, resp. president en secretaris van de Chung Hwa Hui Nederland.
Dit bericht is – in nagenoeg dezelfde bewoordingen in 6 kranten verschenen. We noemen ze:
Het Vaderland: staats- en letterkundig nieuwsblad van 13-08-1936, De Telegraaf van 13-08-1936
Bataviaasch Nieuwsblad van 15-08-1936
Indische Courant van 24-08-1936
Soerabaijasch Handelsblad van 24-08-1936
Hier een voorbeeld van het artikel:

Na de start van het nieuwe studiejaar aug/september 1936 is de volgende foto gemaakt. Datering bekend omdat de vader van Yap Kioe Bing erop staat die in 1936 in Leiden farmacie is gaan studeren. Zie ook de drie berichten Boelli S. Liem, foto ca. september 1936, bericht drie die geleid hebben tot de tot nu toe bekende namen

Achterste rij: vlnr 1e Elfriede Liem (vrouw van Liem Tjoen Tiong) 2e The Boen Hwan, 3e Tjoa Sie Yong, 6e Tjoa Sie Hwie, 11e Ko Swan Ik.
Middelste rij; vlnr. 3e Liem Tjoen Tiong, 4e van links: Annie The Boen Hwan (vrouw van The Boen Hwan), Que Keng Lead, 8e Lie Bing Tien 9e Frieda Njoo (vrouw Lie Bing Tien), 10. Tjioe Ban Hing, 16e Que Keng Hong? 17e Que See Sien.
Zittend vlnr: 1e Tan Kian Hong, 5e Tan Hay Siang, 6e Han Tja Nio (zus Han) 8e Yap Tjok King (vader Kioe Bing),
zittend op de grond vlnr: 4e Oei Kok Ping.
Tjoe Lan vraagt zich af of de dame naast pa Hong soms Be Que kan zijn? Volgens Que Soei Keng is het wel familie, maar hij weet niet meer precies wie het is.
1937
1937: nw adres per 6 juli: W. Juffermanstraat 31 in Oegstgeest
1937: excursie naar de AVRO.
Het AVRO gebouw was in 1936 geopend; architecten Merkelbach en Karsten. CHH vond dit soort culturele bezoeken blijkbaar belangrijk (YKB).






1937 Rijksuniversiteit Leiden, studiejaar 1937-1938, inschrijvingsnummer 2028, ondertekend door de rector magnificus op 14 dec 1937.

Echt Hollandse foto, ongedateerd

193? Lijkt op gracht in Leiden
1937/ : inschrijving conservatorium in Mauritslaan 4 in Rotterdam (maar met 4 schoolgebouwen in andere plaatsen) van pa, instrument onbekend. Inschrijfnr 2994 beide kwitanties. Adres van pa: Math.laan 281 in Rotterdam [dit adres komt niet terug op de officiële persoonlijkst uit gemeentelijke basisadministratie Maastricht] C. Kosten 4,50 voor de maand november 1937 en 4,50 gedateerd 1 jan 1938.
1938
Tennis is toch wel een favoriete bezigheid van pa Hong


Staand vlnr: 1eTjoa Sie Yong, 3e Tjoa Sie Hwie,4e Mary Njoo (vrouw van Tjoa Sie Hwie) 6e Tan Tjoan Keng, 7e Map Nicospeyer 8e Euwyong Fa Sen, 11e Goei Ing Bie,12e Que See Sien. Zittend: vlnr.1e pa Hong, 3e Tan Hay Siang, 4e Arthur Khohongghiem (weet niet zeker) 5e Ko Sing Poo, 6e A -Teng (rest.houder).
Voorjaar 1938
De foto is genomen in restaurant Het verre Oosten in Katendrecht. Hier kwamen de Chung Hwa Hui studenten vaak samen.
Op 3 juni 1938 promoveerde Liem Soei Dhiong. Pa Hong en Ko Sing Poo (vader Tjoe Lan Lim-Ko) waren zijn paranimfen.

1938 juli artsexamen eerste gedeelte (delpher)

1938: nw adres: 20 mei: Oude Vest 71 in Leiden
1939: 4 april Teaparty voor Lucy Tou, ‘de Guomindang propagandiste’ (Van Galen, 1989:192), ‘secretaresse en vertrouwelinge van madame Chang Kai Shek’ (Han Go, CIHC foto met verhaal, 38).Lucy Tou heeft een jas met witte bontkraag aan. Pa Hong links in licht pak met zijn Rolleiflex. Meisje op de arm van Kwee Hwat Djien is Tjoe Lan. Man direct voor Lucy Tou is wrs Yap Tjok King, vader van Kioe Bing.
Han Go heeft voor de rubriek ‘Foto met verhaal’ van het CIHC artikel nr.38 geschreven aan de hand deze foto en heel veel namen toegevoegd. Tijdens de publieksdag, juni 2016, hebben nog twee mensen namen verbeterd en is er een naam bij gekomen. Lees hier het artikel.
1939 juni pa veteranenbeker gewonnen in tennisdubbel (Delpher)
1939: juli: Digswell Park, Engeland

Digswell Park (Hertsfordshire). Foto gemaakt door F. Mayo, Press & General Photographer, Oaklands, Welwyn. Pa staat erop met een pak met een das

Ongedateerde foto eveneens gemaakt door F. Mayo, zelfde formaat, kleiner clubje, pa in dezelfde kleren. Zal dus ook wel in Digswell Park zijn gemaakt.
Eigen tekst pa uit een lezing die hij voor de Rotary heeft gehouden:
Eindelijk mocht ik dan naar Nederland gaan. Ik kwam in Leiden terecht en begon van voren af aan. Anderen waren slimmer, ze mochten de propedeuse overslaan, wrs hadden ze hun NIAS kennis sterk overdreven, hoe ze dat deden is mij nu nog onbekend Spijt had ik er toch niet van. Ik werd opgenomen in de Chung Hwa Hui= Vereniging van Chinese (studenten voor 90%). vnl. uit het voormalig Indië. Bedoeling was niet om zich af te zonderen van de Nederlandse samenleving, integendeel door de studenten samen te brengen in een vereniging konden we ons als groep sterk maken om blijven en zodoende beter contact op ‘niveau’ te kunnen vinden. Velen van ons zijn ook lid van Corps en van de studentenorganisaties. Zo konden we op de zgn. ‘eenzame’ dagen elkaar opvangen bv met Kerstmis en Nieuwjaar. Natuurlijk kregen we allen mede een plaats onder de kerstboom maar dit was niet altijd regel, we kregen veel belangstelling van de kant van de geestelijkheid, sommigen toonden echter helaas te duidelijk hun bekeringsdrang; we werden er veel rijker van.
Ik dacht dat we gesterkt en gerijpt werden in onze vereniging. Retrospectief zie ik ahw een Japans tuintje waarin we zaten’ alles in het klein’ we telden 150 leden met attendance van > 70% en alle schakeringen: conservatieven, progressieven, ja zelfs communisten kon men er vinden, de debatten waren fel chin kun lawaai maken, er werd wel zeer veel prijs gesteld op eloquentie en goed gesteld Nederlands. Menig functie heb ik daar bekleed, alleen nooit penningmeesterschap, maar als ik later een communist, die ik fel had bestreden, zou ontmoeten als collega in Maastricht, dan was de verhouding door tijd verzacht en leek alles vergeten. Deel van de CHH. OHH kennis eigen cultuur verdiepen en europese kultuur bestuderen om later sociaal klaar te zijn bij terugkomst. Eind januari 1940 werd ik arts.
19?? “Leiden, datum postmerk: De examencommissie uit de Faculteit der Geneeskunde deelt U mede dat uw examen is bepaald op donderdag 27 september a.s. des middags ten 3 1/2 ure. U wordt verzocht om 3 ¼ aanwezig te zijn……”


Leuker als er ook een gezicht bij hoort. En ja hoor, Tjiook Kiem Bok staat op onderstaande foto.

1940 26-01 bevorderd tot arts
Uit: Nieuwsblad van het Noorden van 30-01-1940, Uit Rotterdamsch Nieuwsblad van 26-01-1940 en uit: De Maasbode van 27-01-1940 (hierin staat ook de datum: 26 januari).
1927-1940: Overzicht studie universiteit Leiden. Mooie tijden!

Alle adressen uit: “gewaarmerkt afschrift gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente Maastricht”.
Mijn vader was apotheker van beroep en hij had in Leiden Farmacie gestudeerd. Hij heettte Tjoa, Sie Yong en hij is op een van de foto’s nog herkenbaar.
Zelf zou ik graag zijn foto willen laten zien aan mij vrienden om zijn overlijden beter te kunnen verwerken. Is dat mogelijk ?
Met vriendelijke groet,
Dhr San Tjoa
Geachte hr San Tjoa,
Allereerst gecondoleerd met het verlies van uw vader. Natuurlijk mag u die foto laten zien aan uw vrienden Heel netjes dat u dat eerst vraagt aan ons. Als het mogelijk is, kunt u dan de website van onze vader vermelden? Wij vinden het altijd erg fijn als wij daarmee kinderen van studiegenoten van onze vader bereiken. Kunt u aangeven om welke foto het gaat en of de naam van uw vader daarop goed is vermeld?
Hartelijke groet,
webbie Tan
geachte heer San Tjoa,
Ik probeerde u een mail te sturen met een verzoek, maar het gmailadres werkt niet meer.
Ik heb een verzoek gekregen om uw mailadres door te geven aan iemand die op zoek is naar familie van uw vader Tjoa Sie Yong. Ik wil dat niet zomaar doorgeven zonder uw toestemming. Daarom stuurde ik u een mail, maar die komt terug. Gaat u akkoord met het contactverzoek en welk mailadres zal ik dan gebruiken?
Hartelijke groet,
webbie Tan