uit de geschiedenis van Chung Hwa Hui (CHH)

Klaas Stutje schreef het artikel:
The Complex World of the Chung Hwa Hui. International Engagements of Chinese Indonesian Peranakan Students in the Netherlands, 1918–1931.
(Dubbelklik op de groene tekst om het hele artikel te lezen)

This article describes the troubled relationship between these two interwar migrant organizations in the Netherlands, and the political attitude of the Chung Hwa Hui in general. The latter organization is mistakenly perceived as an obedient and introvert group.

Het artikel beschrijft ook de periode, de dertiger jaren van de twintigste eeuw, als een belangrijke periode. Dat is de tijd dat pa Hong in verschillende CHH-besturen zat en dus mede richting gaf aan de koers van CHH. En wat weten wij, kinderen van pa Hong over die tijd: helemaal nix behalve een aantal foto’s.

Gek eigenlijk en zo jammer ook -maar je ziet het overal om je heen -: tijdens het leven van je ouders is iedereen zo druk met het eigen leventje, dat de belangstelling en de vragen vaak pas komen als het te laat is. Pa Hong heeft in zijn leven grote culturele veranderingen mee gemaakt, die voor hem niet altijd makkelijk zullen zijn geweest. Dat heeft hoogst waarschijnlijk bijgedragen aan zijn keuze om ons, zijn kinderen, vooral westers op te voeden, opdat wij niet in een culturele spagaat terecht zouden komen. Misschien heeft zijn keuze voor een huwelijk met een westerse vrouw ook daaraan bijgedragen. Pa Hong bracht ons wel groot respect bij voor de Chinese cultuur.

In de hoop toch nog iets van het tipje van de sluier van het verleden van pa Hong te weten te komen, heb ik de volgende mail gestuurd aan de heer Stutje:
‘Geachte heer Stutje,
Onze vader, Tan Kian Hong was in de dertiger jaren sterk betrokken bij CHH. Hij studeerde in Leiden geen rechten maar medicijnen en heeft in de dertiger jaren in verschillende besturen gezeten.

Onze vraag is: zou u eens naar de site van onze vader willen gaan en kijken naar de pagina Studentenjaren in Leiden en losse berichten o.s. over het congres in Bad Saarow in 1936. Daar waren (in lekenogen) heel belangrijke Chinezen aanwezig.

Wij, kinderen van Kian Hong weten heel weinig over zijn verleden. Het is interessant om mensen met kennis over zijn verleden naar zijn geschiedenis te laten kijken in de hoop dat wij met terugwerkende kracht toch nog iets meer over onze vader leren.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *