verhalen uit Indië

Tjoe Lan Lim-Ko weet zoveel te vertellen over vroeger. Die verhalen geven het verhaal over pa Hong wat meer reliëf. Ik wil ze daarom nu meteen in de berichten vast leggen, om ze later in de pagina’s te verwerken. Hoe? Tja, dat weet ik nog niet goed.
Hier haar verhaal:
Toen de Japanners Indië bezetten (Nederlandse scholen werden gesloten), zat mijn broer in de 1e klas van de HBS.T ijdens de Japanse tijd kreeg hij  samen met 2 vrienden (stiekem, was link als het ontdekt werd), les in Engels, Duits en Frans, van Tjan Tjoe Siem (die ook vaak op de oude foto’s te zien is). Hij had nl in Leiden talen gestudeerd met name Arabisch. De wiskunde vakken werden bijgespijkerd door  vrienden van mijn Pa die de TH Delft hadden gedaan.

Na de capitulatie, toen de scholen weer geopend werden, kon mijn broer naar de 4e klas HBS. Dit noemden ze toen “herstel klas”waarbij de vakken van 2 jaren in  één jaar werden gegeven. Daarna kon hij eindexamen doen. Na zijn slagen heeft hij 1 jaar op de Geneeskundige Hogeschool in Batavia gezeten. Daarna is hij naar Leiden gegaan, dat was in 1949. Het grappige was dat hij bij dezelfde hospita (Kempenaerstraat 8 Oegstgeest) gezeten had waar mijn ouders ook een poosje waren, vóórdat ze naar de Juffermanstraat 7 in Oegstgeest  gingen (waar pa Hong een graag geziene gast was). Mijn ouders waren in de jaren 30 aan dit adres gekomen, omdat een oom van mijn Pa (Mr Ko Kwat Tiong) daar ook woonde (vóór 1928) tijdens zijn studie. Het was een dominees gezin (Wüstenhoff). Daarna zetten de 3 ongetrouwde dochters van de dominee het verhuren van de kamers voort. Volgens mijn broer woonden daar alleen Chinese studenten.

Liem Soei Poh(studie genoot van onze Pa’s),woonde in die tijd ook nog in Leiden en studeerde nog steeds(eeuwige student) samen met mijn broer. Intussen was hij getrouwd met Loeki, die als verpleegster( zo heette dat vroeger) werkte en 2 kinderen had. Eindelijk was Soei Poh dan afgestudeerd en ging in +/- l955 naar Indië waar hij als arts ging werken in Menado (Kalimantan). Ik herinner mij dat hij een keer naar Bandung kwam waar wij woonden. Zijn zoon heet Djien en schijnt in Duitsland te wonen. Zijn dochter (Lieke, geboren in 1946) werd kampioen tennisster  van Indonesia en veranderde haar naam in Lita Liem en is getrouwd met een Indonesiër, Sugiarto, ook een tennisser. zij wonen in Indonesia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *