zoon van Que Keng Lead

Met toestemming van Keng Que plaats ik hier zijn reactie op mijn verzoek iets meer te vertellen als kind van een studiegenoot van pa Hong. Het is reuze interessant om te lezen dat de levens van onze vaders na hun gemeenschappelijk gedeelde studietijd zo’n totaal andere richting zijn opgegaan.

“Ik beschik helaas niet over uitgebreide documentatie over mijn ouders, zoals wel het geval is bij personen als Han Go, Tjoe Lan, Siu Ling en Karel Kho. Het beste zou zijn als deze data gedeponeerd werden bij het CIHC zodat ze wetenschappelijk bestudeerd en vast gelegd kunnen worden en er een historisch beeld ontstaat van het interbellum studentenleven van Indonesische Chinezen in Nederland. Ik zag een heleboel foto’s uit die periode, die in de juiste context geplaatst zouden moeten worden: hoe, wie, wat, waar, wanneer, etc. Han Go is er al mee begonnen. Hij en Tjoe Lan beschikken over een lijst van personen (nazaten) die behulpzaam zouden kunnen zijn bij de identificatie.   Op deze wijze zou de leefwereld van je pa gereconstrueerd kunnen worden.

Ik kan dus weinig bijdragen aan de reconstructie van het leven van je pa. Ik vind de fraaie website wel een heel goed initiatief en ben wel geïnteresseerd in de personen op de foto’s die ik nog heb gekend dan wel waarover mijn ouders hebben verteld. 

Hieronder enkele gegevens over mijn pa en familie. 

Mijn vader, Ad Quemena (Ambon,1909 – Jakarta, 1992) heeft de middelbare school Koning Willem III in Batavia doorlopen en is in 1937 als arts in Leiden afgestudeerd. Hij woonde toen in Galgenwater, was lid roeivereniging Nereus en kwam vaak bij studentenrestaurant Bernsen aan de Breestraat. Hij heeft enige tijd in Parijs gewoond en daar een cursus gevolgd, Hij was bevriend met latere professoren M H van der Valk (oom Marius. sinoloog) en Lemaire (rechtsgeleerde).

Na zijn terugkeer is hij met de China/Indische Ambulance o.l.v. dr. Go In Tjhan meegegaan(1937-38)  zie recente artikelen van Maya Liem en Han Go. Hij is daarna (1940)  getrouwd met mijn moeder Lim An Nio (An Limanda, Jakarta 1916- Jakarta 2001). Naast huisarts te Jatinegara heeft hij zich als oogarts gespecialiseerd bij prof Mulock Houwer en gewerkt bij RSPAD Gatot Subroto (v.h CMZ) te Kwitang. Bij zijn bezoeken aan Nederland zijn mijn ouders altijd in de Randstad gebleven.

Kinderen Que Keng Lead:
Que Soei Keng (Jakarta, 1942)  – Zoetermeer
Soeilan Friedel, Que Siok Soei Lan (Jakarta, 1947) – New York
Dewiyanti I Widjaja (Que Siok Soei Hing, Jakarta 1954) – Jakarta / Davis (Californië)
Ray Quemena DPM (Que Soei Hong, Jakarta 1955) Los Angeles

Iets over mijzelf.

Ik heb de Lagere School bij zusters Ursulinen en de hbs-b bij Canisius College(Jezuïeten) CMS en CAS/JRS te Jakarta doorlopen.

Daarna volgden studies chemische technologie te Bandung ITB en TU Delft. Ik heb voor Shell gewerkt (Amsterdam, Den Haag en Houston) als procesingenieur (fabrieksontwerp).  Na mijn  pensionering ben ik betrokken geweest bij de redactie van het kwartaalblad Hua Yi Xie Shang Hui van de gelijknamige vereniging.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *