Contact

36 gedachten over “Contact”

 1. Kwam jullie website tegen.

  Ben wat aan het napluizen van de chinezen die in de periode 1946 – 1950 naar NL kwamen.

  Ook jullie (groot) vader Go In Tjhan komt op de passagierslijsten voor.
  Als steekproef probeerde ik te kijken of ik van hem meer en kon vinden en vond dus jullie website.

  1. Dag Hin,
   Wat leuk dat je op deze website terecht bent gekomen. Go In Tjhan is niet onze vader maar een studiegenoot van mijn vader Tan Kian Hong uit Leiden.

 2. Dear family Hong,
  I‘m a Ph.D. student from University of Amsterdam, majored in archival studies from China, currently doing a research project relating to the Chinese communities archives in Netherlands.
  I am wondering would you like to have an interview with me? I think your digital collection of your family memory is incredible.
  I would love yo hearing you back.
  Best,
  Lulu

  1. Hi Lulu,
   thanks for the compliments. But I don’t know if I can help you any further. Of course you can interview me, but I think that it is more helpful if you contact the CIHC (https://cihc.nl). They know so much more.
   All the best,
   webbie Tan

 3. beste Tan
  Via deze oneigenlijke weg zoek ik naar de mogelijkheid om in contact te komen met Fanny Que.
  Tijdens haar studie in Groningen heb ik haar ontmoet en vele jaren zijn we danspartners geweest bij dansschool Gretel van Bruggen
  Het lijkt met leuk om eens te horen hoe het met haar gaat
  Kun je iets voor me betekenen?

  1. Beste Theo,

   Ik heb je verzoek doorgestuurd aan Fanny. Zij zal vast wel reageren als je niet al te vaak op haar tenen bent gaan staan tijdens het dansen.

   groet,

   webbie Tan

 4. Nog een kleine aanvulling op mijn eerdere mail: nadat mijn man Ton en ik in 1982 naar Eijsden waren verhuisd, kwam bij een bezoek aan kennissen in Maastricht de naam van Hong ter sprake. Onze gastheer en gastvrouw hadden hem gekend als arts en staken de loftrompet over hem. In de loop der tijd gebeurde dat nog een paar keer: Hong bleek een geliefde arts in het Maastrichtse te zijn geweest, wiens naam nog lang rondzong, ook na zijn pensioen.

  1. Lieve Lucia,
   Het is en blijft geweldig om zulke positieve geluiden te horen over onze vader! Dank voor het delen.
   webbie Tan

 5. Wat een verrassing om jullie prachtige website bij toeval tegen te komen! En wat een eer dat mijn boekje “Van den Muijsenbergh” daarop vermeld staat. Ik ben natuurlijk geen familie, maar heb wel reuze leuke herinneringen aan een logeerpartijtje in het prachtige, grote huis aan de Wilhelminasingel. Ik weet niet meer precies wanneer dat was, maar Lok en ik waren, volgens mij, al op de middelbare school. We moesten ook koken. Dat was de allereerste keer dat ik gebakken forel maakte en at. Heerlijk, hoewel die oogjes van de gebakken vis wel eng waren! Lok en ik logeerden ook vaak bij jullie mijn zus Maria en jullie oom Kees in Goirle. Ook daar heb ik goede herinneringen aan. Ankie kwam ik later weer tegen in Leiden, via het bestuur van de stichting Inde Vroolijke Arke. En Joes ontmoette ik, nog weer wat later, op de roeiclub in Maastricht. Zo af en toe ontmoeten we elkaar nog wel eens bij een gezamenlijke familieaangelegenheid. Lucia Geurts

 6. Ik heb mijn ouders op enkele foto’s gevonden. Mijn vader was Ong Kiem Hok. Toen hij Leiden aankwam was hij al getrouwd met mijn moeder Tjioe Hian Nio. Helaas zijn hun generatiegenoten er niet meer en kan ik ook niemand meer vragen naar hun leven. Ik ben ook opzoek naar informatie.

  1. Dag Tik Hwie,
   Zou je aan kunnen geven op welke foto’s je je vader en moeder hebt herkend? Ik stuur je twee foto’s waarop Tjoe Lan Lim-Ko je ouders heeft herkend. Tenminste als het klopt. Ik stuur je ze per mail. Wil jij aangeven om welke foto’s op de site het gaat? Het is moeilijk om nu nog veel informatie te vinden uit die periode. De site is een verzameling van alle brokstukken informatie die we in de loop der jaren hebben kunnen vinden. Succes met je zoektocht. Als we kunnen helpen, laat maar horen.
   webbie Tan

 7. op foto 20-2-1924 zou de linker persoon mijn oudoom GO Ing Hoen (Lasem 22-12-1891) kunnen zijn die ook geneeskunde studeerde in Leiden en daarna oogarts werd en ook promoveerde in 1925

  1. Dag Boen Tan, zou je me kunnen zeggen waar die foto precies staat? Mijn vader is namelijk in 1927 in Leiden gaan studeren. Als jouw oudoom op een foto staat, dan hebben wie die niet goed gedateerd.
   webbie Tan

   1. nog een bericht voor Boen Tan. Ik heb navraag gedaan. Als je er meer over wilt weten, kijk dan op de site naar het bericht foto 20-02-1924
    webbie Tan

 8. Ik las uw opmerkingen over Sing Khie Hwee. Voor zover ik weet was het in de Soeharto tijd verboden om in het openbaar het Chinese schrift te gebruiken doch niet het voeren van Chinese namen. Mijn vader Liem Thwan Tik was jaren achtereen voorzitter van Sing Khie Hwee. Hij vertelde mij dat de begrafenisvereniging oorspronkelijk een dekmantel was voor een geheimgenootschap dat als politieke doel had om de keizerlijke regering omver te werpen.

  1. Dank voor uw toelichting Kian Tiong. Zo komen we iedere keer weer iets meer te weten over de geschiedenis en daarmee met de omstandigheden waarin de familie van pa Hong leefde.

 9. Judith, ik heb je foto voorgelegd aan mijn informanten. Zodra ik meer weet, laat ik van me horen. Op de site zie je in de berichten al meer info over de samenstelling van de familie Que.

 10. Ik heb hier ook een foto, waar dan waarschijnlijk de 3 broers Que op staan (lijken op elkaar) en dan de broer van mijn oma, Hugo Diao (heeft studie geneeskunde niet afgemaakt) en nog twee onbekende gezichten. Kan ik die eens doorsturen? Misschien herkennen jullie die gezichten wel.
  Mijn moeder, Elsa Jeanette Kho, is van 1930 en in 1953 naar Nederland gekomen op de Willem Ruys. In Amsterdam gaan wonen. Haar ouders en zus met gezin kwamen later en gingen in Utrecht wonen. Mijn moeder is 1957 getrouwd met Guus Willem de Jong. In Amsterdam werd mijn broer, Rob, geboren en in 1960 verhuisden ze naar St. Pieter hier, waar ik in 1961 geboren werd. Mijn opa, Kho Hok Heng (genoemd Henk) en oma, Francien Diao (Sien), hebben altijd in Utrecht gewoond. Het zou inderdaad mooi zijn, om via de familie Que iets aan de stamboom toe te kunnen voegen.

  1. Lijkt me een goed idee. Kan ik ook eens rondvragen of het inderdaad de drie broers zijn. Wel bijzonder dat een broer een andere generatienaam heeft.

 11. Hallo familie,
  Jullie gezichten ken ik. Ik woon zelf in Maastricht, ook op Biesland. Mijn zoon vertoeft momenteel in Indonesië een paar dagen op Ternate, waar mijn moeder, Elsa Jeanette Kho, geboren is. Je wilt natuurlijk graag op zoek naar de geschiedenis van vroeger. Afgelopen week foto’s ingescand van o.a. het gezin van mijn moeder op bezoek in Utrecht in 1935. Mijn opa, Hok Heng Kho, had drie neven die hier in Nederland studeerden. Ben vandaag aan het googlen. Kom op jullie site terecht en wat schetst mijn verbazing? Ik zie een van die neven van mijn opa op jullie foto’s: Koo Liong Bing. Koo anders of verkeerd gespeld? Mijn neef verteld mij net, dat hij ook de naam Que zich kan herinneren aan opa’s kant van de familie. Mijn oog valt dus ook op de naam Que See Sien. Zou dat dan ook familie van mij zijn, vraag ik mij af? Überhaupt knap, hoe jullie zoveel te weten zijn gekomen. Ik hoop van jullie te horen.
  Vriendelijke groet,
  Judith Maassen

  1. Dag Judith,
   Ja, het is een hele zoektocht, veel te laat natuurlijk om alle direct betrokkenen te kunnen bevragen. Maar er zijn nog mensen die uit die tijd nog heel veel weten. Onze bron voor de Leidse studententijd is bijvoorbeeld Tjoe Lan Lim-Ko. En daar zie je al meteen de mogelijkheden waar je op stuit: Kho, Ko, Koo, alle namen bestaan. Que See Sien heeft nog twee broers, volgens mij is hij de jongste.Jouw moeder is naar Nederland gekomen en hier getrouwd? In welk jaar?
   Zijn benieuwd naar je zoektocht!

 12. Hwan, begreep dat jij het boek van Van Galen niet kent. Ik heb het, maar bij het IISG in Amsterdam zit het hele archief van Chung Hwa Hui en daar kun je alles bekijken over het studentenleven van je opa in Leiden.
  Tot zaterdag in Maarssen?

 13. Dag Hwan,
  Zal het leuk vinden persoonlijk met je kennis te kunnen maken,Ik ga naar het Ch. Nieuwjaarsfeest op 21/2.Hoop dan daar met je kennis te kunnen maken.Zal je ouders vragen ,als je aanwezig bent ,waar je zit.
  Hoop dan weer wat verhalen over je Opa/Oma te kunnen vertellen.
  groet,
  Tjoe Lan

 14. Beste Hwan,
  Ik ben de dochter van Ko Sing Poo,vriend van je Opa in de Leidse tijd.Ik ontmoet je ouders regelmatig op de Hua Yi vereniging. Na de studie verhuisden wij (mijn ouders/broer en ik) van Leiden naar Bandung en je Opa naar Batavia, waar hij met je Oma trouwde. Mijn ouders hadden altijd contact met hem gehouden. Je Opa hield van auto’s Ik herinner mij dat je Oma mee deed aan een Concours d élegance, met een cabrio(weet het merk niet meer) in Bandungse Jaarbeurs Gebouw. Er bestaat een filmopname van.Misschien weet je vader hiervan.Tijdens de Japanse bezetting (geen auto’s)kwamen je Opa/Oma(met Hian ?) met paard en wagen en koetsier van Batavia naar Bandung (in etappes).Voor mijn broer en mij was het een hele happening, want ze kwamen bij mijn ouders logeren en de paarden werden in de tuin gestald.Nà de Jap.bezetting richtte je Opa 2 kamers bij ons thuis (groot huis) in, om regelmatig,met intussen 5 kinderen, naar Bandung (koel)te gaan. Wij(mijn ouders/broer en ik),die inmiddels allen in Ned.woonden) hadden je Opa en Oma regelmatig in Waterschei(België) bezocht. Weet nog dat je Oma ziek werd en daarna gestorven
  is. Daarna bezochten wij je Opa, toen hij verhuisde naar een appartement samen met Hiantje.Niet lang daarnà is hij gestorven.M aar dat weet je natuurlijk allemaal. Van Anki Tan heb ik een artikel gekregen uit het Leids Dagblad over de zoektocht naar de Mercedes, die je Opa tijdens zijn studententijd in Leiden bezat die toentertijd omgebouwd werd tot”Sahara auto”, omdat je Opa een Sahara tocht maakte met die auto. Heb het artikel ook al aan je vader gestuurd. Als je daar belangsteling voor hebt zal ik het per mail aan je sturen.(weet je mail adres niet) Je Opa was heel trots op jou (1e kleinzoon)en hij had een foto van jou gemaakt op de motorkap van een Mercedes, waarop het logo te zien was. Mijn broer, die als 1e jaars student(1949) 1 jaar in Jakarta geneeskunde studeerde,(daarnà in Leiden) had een kamer bij je overgrootouders(LimEngSoen) op Tanah Abang,die een IJs(consumptie)bedrijf hadden. De broers en zusje(die naar China ging)van je oma ken ik allemaal.
  Hoop dat je wat aan deze informatie hebt,
  Tjoe Lan

  1. Beste Tjoe Lan,

   Wat leuk elkaar hier te ontmoeten! Ik weet dat Ko Sing Poo een van de boezemvrienden van mijn opa was. Ik zou het heel leuk vinden om elkaar te ontmoeten, wellicht op het Nieuwjaarsfeest van de Hua Yi (nog niet helemaal zeker of wij ook gaan ivm voorjaarsvakantie), om nog veel meer te horen over vroeger.
   Over de zoektocht naar de Mercedes kan ik kort zijn: ik ben zelf actief in dit project. En, net zoals het initiatief van deze website, raak je door meer informatie steeds meer geboeid over het verleden. Ik zal via mijn vader mijn emailadres doorgeven,
   Hwan

  2. Beste Tjoe Lan,

   Samen met Hwan Tan speur ik naar de geschiedenis van de auto’s van Tan Tjoan Keng.

   In uw verhaal lees ik over een concours d’ élégance te Bandung en dat daar filmmateriaal van zou zijn.

   Hwan en ik zijn zéér geïnteresseerd om te zien om welke auto(s) het gaat en wie er in beeld verschijnen.

   Weet u misschien wie er beschikt over dat filmmateriaal?
   Met vriendelijke groet,

   Herman van Oldeneel

   1. Beste Herman,
    Ik heb dat filmpje gezien bij ons thuis in Bdg.(+/- 1941. Dat was vóór de Japanse inval in Indië. Denk dat Tan Tjoan Keng,het filmpje zelf gemaakt heeft. Zijn vrouw (oma van Hwan) showde de auto(‘s),Ik herinner mij dat het een cabrio was.(merk?).Jammer dat ik niet meer informatie hierover heb.
    Met vriendelijke groet,
    Tjoe Lan Lim-Ko

 15. Beste naamgenoten,

  Bijzonder leuk initiatief om op deze wijze familiehistorie boven water te krijgen. Volgens mij zijn wij niet direct familie, maar ik zie dat mijn grootvader Tan Tjoan Keng ook op een van de foto’s staat. Daarnaast is er ook een stukje geschreven over hem.

  Op dit moment ben ik bezig om ook onze familiehistorie op te tekenen en zou graag in contact komen met mensen die in Leiden met hem gestudeerd hebben of hem uit die tijd kennen.

  Bij deze mijn oproep als dat hier gepast is om met mij in contact te komen.

  Alvast dank en veel succes met jullie project!

  Hwan Tan

  1. Beste Hwan,

   Op welke foto staat je grootvader Tan Tjoan Keng? Ik zie in het boek van Van Galen dat hij rechten studeerde in de dertiger jaren. Ben benieuwd wat jij al over hem hebt ontdekt. Ergens te lezen?

   Anki

   1. beste Anki,

    Hij staat op de foto nr. 15 van de Haagweg 52 onder losse foto’s studentenjaren.
    Ik heb nog geen blog of website over hem helaas.
    Sorry voor mijn late reactie overigens, misschien kun je beter naar mij mailen (is mijn mailadres zichtbaar voor jullie?)
    Ik ben wel benieuwd naar de titel van het boek van Van Galen, want dat boek ken ik volgens mij niet.

    groeten
    Hwan

    1. Het boek van Van Galen heet: Geschiedenis van de Chung Hwa Hui (1911-1962): Ind-Chinese studenten en peranakan politiek in Nederland, 1989.
     Het is een doctoraalscriptie van de UvA.

     Bijzonder ook weer dat mijn broer Bing naast jouw zus Liane zat aan het diner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pa Hong kwam op 20-jarige leeftijd naar Leiden om daar medicijnen te studeren. Hij verliet huis en haard in Indië. Hij overleed in 1998 (91 jr oud). Wat kunnen wij – zo lang na zijn dood – nog te weten komen over hem?