Restaurant het Verre Oosten

Boelli Liem stuurde het volgende bericht:

Op jullie website is er een item over restaurant Het Verre Oosten en of dat in Rotterdam was of in Den Haag.

Ik ken het restaurant. Na de oorlog was dat de place to be als je Chinees wilde eten. Later gingen we naar de Binnen Bantammer in Amsterdam en tegenwoordig gewoon in China town in Den Haag.

Maar dit terzijde.

Ik heb met Delpher zitten delven.

Het Verre Oosten is gesticht door Cheung Kwok Shu de kok van de gezant te London. Deze begon in 1926 een restaurant in Rotterdam Katendrecht voor de vele Chinese schepelingen die daar verbleven. Dit aanvankelijk eenvoudige eethuis werd verbouwd tot restaurant Tsong Sau Lao. Algauw kwamen er Chinese studenten, de meeste uit Leiden, er eten. Toen besloot hij naar Den Haag te verhuizen in 1933, dat was dichter bij Leiden in de hoop meer Chinesen te lokken.

Dat restaurant was zeer bekend en uniek toentertijd, in de oorlog konden Chinese studenten er voor een habekrats eten toen er geen geld meer uit Indië kwam. In de jaren 60 ging het minder, er kwamen steeds meer Chinese restaurants bij tot in alle gehuchten in Nederland. Ik weet niet precies wanneer het is opgedoekt. Een van zijn dochters is getrouwd met de bekende Jazz musicus Jan Pieters en is op Scheveningen een nieuwe zaak begonnen op het Gevers Deynootplein en deze bestaat nog steeds. Ook onder de naam Het Verre Oosten.

Cheung K.S. was 60 jaar lang met een Hollandse vrouw getrouwd Sjaantje Weesie en is in 1983 op 93 jarige leeftijd overleden. Hij werd beschouwd als de vader van alle Chinese restaurants in Holland. Zijn begrafenis in Den Haag was een grote happening. Ze hadden ook nog een fabriek met kant en klaar maaltijden gerund door zijn zoon Cheung Kung Wha en later kleinzoon Kung Wha. Die fabriek heeft het eind 90er jaren ook niet meer gered volgens mij door teveel concurrentie.

Het klopt dus wel dat er de ene keer over Rotterdam en de andere keer over Den Haag wordt gesproken. Vanaf 1933 in Den Haag. De meeste foto’s zijn dus daar gemaakt. Dank Boelli voor dit delfwerk! Verslavend he dat Delpher, te meer ook omdat er heel veel NIET te vinden is en dan blijf je toch verder zoeken…

5 gedachten over “Restaurant het Verre Oosten”

  1. RANTANG. Dat noemen ze in Indonesia zo.Tegenwoordig worden de afgehaalde gerechten in plastic bakjes gedaan.Jammer! In Indonesia gebruiken ze de rantang nog/Vak gedecoreerd met kleurige bloem motieven. Groetjes Tjoe Lan Lim.

    1. Dank Tjoe Lan. Had ik het toch goed onthouden, maar kon het meteen terugvinden op internet. Is dit het antwoord op je vraag Louise?

  2. Mijn grootouders bestelden bij Het Verre Oosten in de jaren 50 elke week een indische maaltijd. De gerechten werden afgeleverd in metalen bakjes die op elkaar pasten tussen metalen beugels, met een draaibare beugel bovenop die de boel afsloot. Hoe heette zo’n ding toch maar weer?

    1. Ik weet precies wat je bedoelt. Zo kregen wij vroeger ook vaak onze maaltijd thuis gebracht. Ik kan niet op de naam komen. Dacht aan renteng/ranteng, maar dat klopt niet. Tjoe Lan weet het vast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *