Over ons

Hoe reconstrueer je het leven van iemand die al in 1998 is overleden en wiens broers en zussen ook niet meer in leven zijn?

Het leven van iemand die op 20 jarige leeftijd uit zijn geboorteland vertrok met achterlating van alles en iedereen?

Het leven waar je nooit echt naar gevraagd hebt toen het nog kon. Alleen altijd genoten van de mooie jeugdherinneringen zonder de rode draad te volgen.

Een leven dat zo interessant is, waarin zoveel is gebeurd.

Je gaat op zoek naar wat er wel is: foto’s. En wat blijkt: bijna alle foto’s zijn gemaakt in de tijd dat die iemand al in Nederland was, slechts een paar foto’s van de tijd daarvoor.

Wat is er dan nog?

Een gemeente archief waar je alle woonadressen kunt opvragen

Het centraal bureau voor genealogie

De universiteitsbibliotheek van de stad waar die iemand heeft gestudeerd

Je zoekt, of zij vinden jou, kinderen van de generatie van die iemand

Je gaat op bezoek bij de familie in Indonesia

En er is internet.

Delpher van de Koninklijke bibliotheek, waarin veel is terug te vinden, ook uit die voor ons verloren gegane tijd.

Too late, dat is zeker

Too little ook, want de tijd van persoonlijke vragen stellen is lang voorbij.

Hier op deze site zal blijken wat er nog wel is.

Die iemand was onze vader:

Tan Kian Hong (1907-1998).

Een eerbetoon

Lokje, Joesje, Lanny, Anki en Bing

email Lokje (klik op Lokje)
e
mail Joesje (klik op Joesje)
email Lanny (idem)
email Anki (idem)
email Bing (idem)

6 gedachten over “Over ons”

 1. Beste mensen,
  toevallig kwam ik op de pagina https://tankianhong.nl/ok-nog-een-keer-khohonggiem/ terecht toen ik op zoek was naar vrienden en generatiegenoten van mijn ouders. Mijn vader, Dr. J.H.B. Kleikamp, was apotheker in Hoorn van 1946 tot ca. 1990. Een van zijn eerste vrienden in Hoorn was Arthur Kho, die oogarts was (in de Eikstraat). We gingen dermate vriendelijk met de familie Kho om, dat de kinderen over en weer oom en tante zeiden. Dus voor mij waren Arthur Kho en zijn vrouw Oom Arthur en Tante Francien. Tante Francien kwam uit Oostenrijk en sprak Nederlands met een nauwkeurige dictie. Voor hun zoon Karel waren mijn ouders Oom Sjang en Tante Gré. Karel Kho is later ook apotheker in Hoorn geworden. Ik heb in de nalatenschap van mijn vader een aantal foto’s uit eind jaren 1940 gevonden waarop de familie Kho staat. Indien jullie interesse hebben, stuur ik die foto’s met alle genoegen op. Vriendelijke groet uit Leiden.

 2. Beste familie Hong,
  De laatste jaren ben ik bezig met onderzoek naar de roof van kunst en cultuurgoederen uit voormalig Nederlands-Indië/Indonesië in de periode 1942-1957. Onlangs kwam ik informatie tegen over de Chinees-Indonesische kunstverzamelaar Mr. Tan Tjoan Keng uit Surabaya. Graag zou ik in contact komen met zijn zoon Tan Lioe Sien. Met vriendelijke groet,
  Dr. Louis Zweers (kunsthistoricus)
  P.S. Mijn boek met de titel BUIT verschijnt in het najaar 2020 bij uitgeverij Boom te Amsterdam

  1. Beste Louis Zweers,

   Dank voor uw bericht. Ik heb uw verzoek doorgestuurd naar de kleinzoon van Tan Tjoan Keng. Het is verder aan de familie om contact met u op te nemen.
   Webbie Tan.

 3. Beste familie Hong,

  Ik heb dankzij internet heb il jullie website gevonden en gegevens gevonden van de geboorte mijn vader.
  Daarin las ik dat jullie Vader in 1944 in Maastricht wonende en zoals als ik begrijp jullie Moeder Ans heeft ontmoet.

  Daar zag ik een foto van het noodhospitaal in de fietskelder van het klooster van de Ursulinen aan de Grote Gracht.
  Nu is het dat mijn vader Mart Retz daar geboren 14 september 1944. Helaas is mijn vader overleden (1991). Maar ik ben altijd zeer nieuwsgierig over historische zaken.
  De moeder van mijn vader hete Mia (Maria) Retz en zijn vader Jan Retz. Zij was die dag bevallen van een tweeling waarvan de tweede het niet heeft overleeft (Franzke) is gelijk na de bevalling overleden.

  Mijn vraag is of jullie de originele foto nog bezitten van het noodhospitaal Fietskelder Ursulinen aan de Grote Gracht in Maastricht?
  Ik zou heel graag hiervan een kopie willen ontvangen natuurlijk als er kosten aan verbonden laat het mij even weten.

  Met een vriendelijke groet

  Guy Retz

  1. Beste Guy Retz,

   De foto komt uit het artikel uit het blad ‘Maas en regio’, vvv-maandagenda, maandblad voor Maastricht en omgeving van 11 april 1995. Het artikel is te lezen op de pagina van Ans van den Muijsenbergh. Ik weet niet of u het artikel nog kunt krijgen. Het redactieadres toentertijd was: Bourgonjestraat 16, 6221 BX Maastricht.
   Een kopie van het artikel kunnen we wel voor je maken als je dat zou willen.
   Laat het ons maar weten.

   groet,
   webbie Tan.

   1. sorry Guy Retz,

    Ik ben toch nog eens verder gaan zoeken. We hebben wel nog een echte afdruk van de foto in de fietsenkelder. Hij is 14 bij 9 cm en gemaakt door Jules Daniëls. Nog interesse? Daniëls is jarenlang, misschien wel generaties lang een fotozaak geweest in Maastricht in de Kleine Staat. Misschien zijn er via die lijn nog wel meer foto’s te achterhalen.

    groet,
    webbie Tan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pa Hong kwam op 20-jarige leeftijd naar Leiden om daar medicijnen te studeren. Hij verliet huis en haard in Indië. Hij overleed in 1998 (91 jr oud). Wat kunnen wij – zo lang na zijn dood – nog te weten komen over hem?