Cijfers 2: Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland

De eerste Chinezen arriveerden in Nederland in 1911. Het waren zeelui die af- en aanmonsterden op Nederlandse schepen. In Amsterdam en Rotterdam woonden ze in logementen die ook door Chinezen werden gerund, vlak bij de haven. Van hieruit ontstonden later de Chinatowns in beide steden.

In de loop der jaren ontwikkelden zich vanuit de kantines van deze logementen eetgelegenheden, die ook open werden gesteld voor het Nederlandse publiek. En zo ontstonden de eerste Chinese restaurants in Nederland.

Inmiddels wonen er naar schatting 90.000 Chinezen in Nederland. Ruim twee derde van hen is afkomstig uit Hongkong en het Chinese vasteland. Ongeveer 15.000 personen behoren tot de groep Chinezen afkomstig uit Indonesië. De overige personen van Chinese afkomst zijn afkomstig uit landen als Suriname, Vietnam, Singapore, Maleisië en Taiwan.

Vandaag de dag zijn Chinese Nederlanders vertegenwoordigd in alle beroepen van de Nederlandse bevolking.

Om de viering van het 100-jarig jubileum te begeleiden, is er een stichting in het leven geroepen: de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland.

overgenomen uit Wikipedia.

Als ik het goed begrijp is de stichting in 2010 opgericht. Wat ze bedoelen met 15.000 personen behoren tot de groep Chinezen afkomstig uit Indonesië, weet ik niet. Afstammelingen van degene die in 2010 naar hier zijn gekomen, dus tweede, derde generatie of?

2 gedachten over “Cijfers 2: Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland”

  1. Afstammelingen van peranakans voor en na de WO2 naar Nederland gekomen voor studie.
    Een kleine hechte gemeenschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *