Liem Tjoen Tiong

Via de site ontving Bing de volgende mail;

Beste Ing Bing,

Via de recente publieksdag van de CIHC heb ik deze website gevonden. Ik heb er uren over gesurfd, wat een schat aan foto`s en informatie heb jij er samengebracht. Wat een werk ook, geweldig, chapeau….

Mij even bekend maken ik ben Liem Sioe Liep (Boelli) 1936 geboren in Tilburg. Mijn vader is Liem Tjoen Tiong (1906-2003, Blora) en mijn moeder Elfrieda Kapusta (1910-1996, Wenen). Deze combinatie van gegevens zijn al een boek waard maar daar gaat het nu niet over.

De connectie met de paHong website is velerlei, ik zal trachten dat systematisch aan te geven.

De foto`s van de voetbal elftallen.

Mijn vader was de keeper, hij is de vaste keeper in veel studenten elftallen geweest.
De foto SO4: – C.H.H. Indologen 1929, bovenste rij 5e li of re, in het midden dus.
foto SO5: staand 2e van Re. witte broek, alpinopetje.
foto SO6: 3e van Re achter je vader.
foto SO7: bovenaan de piramide, onder de hoedenrij.
FotoS12: je vraag van het bestuur: Staande links is Diao Ing Koen.(een delegatie van het chh-bestuur staat op de trouwfoto van mijn ouders).
fotoS13: Tennistoernooi in of om Utrecht denk ik. Want mijn moeder staat er ook op. staand 5e van Re, dame met hoed en mantel. Mijn vader schuin daarachter verstopt over haar schouder met hoed op.

Behalve voetballen was mijn pa ook een verdienstelijk tennisser. Mijn ouders woonden toen in Utrecht. 1932-33 zou best kunnen, mijn vader studeerde nog in Utrecht (tandheelkunde) en mijn moeder woonde ook in Utrecht.

Foto S20 Lustrumteam CHH in 1936. Mijn vader, de keeper met pet op staat naast jouw vader.

In allerlei andere manifestaties komt mijn pa niet voor. Hij studeerde alleen in 1928-29 medicijnen en korte tijd rechten in Leiden en ging daarna naar Utrecht tandheelkunde studeren. Het merendeel der foto`s belichten de Leidse studie jaren en mijn vader is er maar 1 jaar geweest. Waarom is een long story wat ik eens zal opschrijven. In 1937 zijn mijn ouders met mij naar Indie (Semarang) verhuisd.

Hij heeft er wel veel vrienden aan over gehouden die elkaar na de oorlog weer in Nederland opzochten.

Bekende namen komen regelmatig voor in jouw foto`s.

Go Ing Tjan familie waren goede vrienden. Ik heb veel steun gehad aan Han om de trouwfoto van mijn ouders (1934) te ontrafelen. Ook de Lie Bing Tien familie waren huisvrienden, er is altijd veel contact geweest en dat geldt ook voor mijn generatie genoten zoals Kong Ing en Yaoke.

Veel Chinese namen uit de foto`s komen bekend voor en zullen regelmatig gevallen zijn thuis in Den Haag.

Wij zijn in de Bersiap uit Semarang moeten vluchten en zijn in 1946 in Den Haag terecht gekomen en daar gebleven.

Mijn pa had ook veel Chinezen als patient, onder ander Lie Tjin Tjiang en dat is de volgende link.

Als je de schoollisten bekijkt zie je dat mijn pa met jouw pa op de HBS te Surabaja heeft gezeten. Van 2 naar 3, van 3 naar 4 staat hij erbij. Eindexamen heeft hij daar niet gehaald. Van school gestuurd wegens spieken!

Naar Holland gestuurd naar het instituut Wullings het internaat te Voorschoten, daar heeft hij eindexamen HBS B gehaald (1929).

En wie zaten daar ook… Lie Tjin Tjiang en diens neef Swan Bo. Zie ook het boek van Elmer Lie.

Van Elmer Lie kreeg ik 2 foto`s die stuur ik je als bijlage. De 1e foto is kennelijk een klassefoto op Wullings.

Wel het is toch nog een lang verhaal geworden, maar zo gaat dat als je in het verleden gaat duiken.

Ik heb 2 vragen;

Heb je nog meer foto`s over onze vaders die niet gepubliceerd zijn en zo ja kan ik ze dan eens bekijken en kennis maken?

Met dank voor je tijd en hartelijke groet,

Boelli LIem.

Dank Boelli voor deze uitgebreide mail. Het was een feest om hem te lezen.
Met toestemming van Boelli hebben we deze mail op de site gezet. Wat een enorm leuke verrassing deze mail! De wereld was toen toch nog best overzichtelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.