weer een puzzelstukje gevonden

Wij hebben (nu nog voornamelijk per mail) kennis gemaakt met Mulan Setija-Han. Getrouwd met de Semaranger Sih Ing Khian, die later zijn later naam heeft veranderd in Setija en in Rotterdam economie heeft gestudeerd

Dan zie je weer hoe klein de wereld was. Hier enkele citaten uit de mail van Mulan:

“Mijn Vader heet Han Djie Siong (volgens nicht Lian tandarts in Surabaya) en mijn Moeder Theresia Theodora Visscher. Pap was van 1898 en Mam van 1900…..

….Maar onze Vaders kenden elkaar uit Indonesie, Spandjang  en Sidoardjo liggen niet ver van elkaar. En een oom van jullie is met een zusje van mijn Vader getrouwd geweest. Het huwelijk ging mis en hij is na de scheiding naar Taiwan gegaan…..”

versie Lian via whatsapp in aug 2019:
‘Ik heb niet gehoord dat gescheiden ze zijn wel naar china gegaan tijdens de rumoerige tijd  over de komisten want je moest toen kiezen tussen indonesia en china. En hij heeft china gekozen en moest ’t land uit en ging later naar Taiwan. Dat is wat ik weet. Scheiden nooit gehoord. Herinnert zij zich niet de naam van die oom?’

Het kan niet anders dan dat het hier gaat over de zoon van de broer van opa: Tan Ban Siang, die Tan Kian Tjiang heette en die in 1960 naar Taiwan (Formosa) is verhuisd. Wat een toeval, of juist niet?

Mulan vertelt verder:
“….Omdat toen wij in 1949 met mijn Moeder in Nederland kwamen om Mam’s familie op te zoeken, mijn Moeder naar Maastricht ging om je ouders op te zoeken….”

Nu even verder vragen aan Mulan wat zij nog weet van de tijd in Indië.

Wat een lijdensweg heeft haar vader moeten afleggen om tandarts in Nederland te mogen zijn. Lees maar mee:
.…….”Wij drietjes kwamen laat in het  huwelijk omdat Pap zijn hele studie tandheelkunde van München over moest doen in Utrecht als hij zijn bul gelijkgesteld wilde hebben!! Hij had in Shanghai op een Duitse kostschool gezeten en daar zijn diploma gehaald, maar Leiden noch Amsterdam erkenden dat. Toen is hij in Munchen gaan studeren en promoveren.  Maar ook die studie moest hij in Utrecht helemaal overdoen.”……..

In een nieuwe mail vertelt Mulan:
“...Mijn broer en ik logeerden vaak bij die tante en haar man en dat moet in dezelfde straat zijn geweest als jullie ouderlijk huis. Ik herinner me dat het huis een atrium had en dat de verf zacht blauw was………” 

 Het verhaal van Mulan is nog niet af.
“…………Mijn tante heette Han Liang Ien. Ze was de liefste tante, kookte altijd onze lievelingskostjes  en verwende ons als we bij haar kwamen logeren in Spandjang. Nee ze hadden geen kinderen. Hoorde wel via-via dat er in Aalsmeer een dochter is van de zuster van  oom Kian Tjiang. Zal proberen contact te maken met haar………….”

8 gedachten over “weer een puzzelstukje gevonden”

 1. Met mijn gmail, omdat ik altijd ingelogd bent in Chrome (dus eigenlijk met mijn google + accont), staat er gelijk bovenaan bij ‘reageer als’ mijn naam, dus ik reageer dan al gelijk op die manier. Dat is wel handig!
  Oh dat is helemaal wat… Wat is de wereld dan klein? Of is het geen toeval? en zo wordt het best ingewikkeld…

  1. Is eigenlijk wel toeval. Aan de andere kant denk ik dat de Chinezen uit Indonesia die naar Nederland gingen om te studeren toen niet groot in aantal waren.
   Ach nee joh, tot nog toe overzie ik het wel, misschien niet meer als ik in Sepanjang, het ouderlijk huis van mijn vader, ben geweest.

 2. ja het is echt heel bijzonder. Nou hoor ik net weer dat die oom in Sepanjang ook nog een zus had die in Nederland woont. Wacht ik voeg het even toe aan het puzzelstukje verhaal. Leuk dat je af en toe kijkt

 3. Bijzonder eigenlijk dat je idd zoveel te weten komt over een leven die jij niet hebt geleefd, maar je wel bewust van bent (in je opvoeding…) lijkt me. Ik test nu ook even met mijn gmailaccount, had ik dit niet al een keertje gedaan? En dan kan ik alsnog kiezen hoor of ik anoniem ben of niet. Check maar, dit is gmail.

 4. Ah, nee het verhaal gaat verder. Het lukt dus als je inlogt met je google account en dan een beperkt blog profiel aanmaakt. Dus alleen de naam waaronder je te zien wilt zijn.

 5. Het wordt je niet makkelijk gemaakt om als gewone lezer te reageren. Ja het kan via anoniem en dan je naam erbij zetten. Het zou toch ook moeten kunnen met een google-account. Het lijkt erop dat je dan toch als unknown wordt opgevoerd..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *