Boek Elmer Lie en pa Hong

Al eerder kwam het boek van Elmer Lie aan de orde. Extra interessant is natuurlijk dat grootvader Lie ook in 1907 is geboren en naar Leiden is gekomen om te studeren. Zelfde weg als pa Hong. Er zitten dus parallellen in hun levens, maar ook veel verschillen.

In zijn boek beschrijft Elmer dat de geboortedatum van zijn opa eigenlijk niet exact vaststond. Hij had geen geboortecertificaat meer.

Dat is nou ook iets. Ik heb me nog nooit afgevraagd of de geboortedatum van pa Hong: 20 februari 1907 klopt. Nooit een geboortebewijs gezien. En als de Burgerlijke stand voor Chinezen pas in 1919 is ingevoerd, vraag ik me af wie dan de geboortebewijzen verstrekte. De majoor der Chineezen ondertekende het voornemen tot huwelijk van opa en oma in 1900. Mij lijkt dat dat die majoor ook de geboortebewijzen leverde.Dat moet uit te zoeken zijn.

Elmer spreekt ook over het wijken- en passenstelsel dat pas in 1911 werd versoepeld. Als dat ook voor pa Hong gold, dan zou hij zijn eerste jaren nauwelijks buiten zijn ouderlijk huis zijn geweest. Raar idee, zoiets kunnen wij ons niet voorstellen.

Nog een opmerkelijk stukje gaat over de lijkkisten in de schuur,

Onze neef Eng Hwa vertelde iets soortgelijks, namelijk dat de lijkkist van oma ook al lang aanwezig was voor haar dood en dat zij als kinderen daar verstoppertje in speelden, was lekker eng.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *