CHH1936 lustrum: toespraak pa Hong

Hier begon het mee:
“Interessant is dat uw vader zelf uitgebreid heeft gesproken over de spanningen binnen de Peranakan Chinese gemeenschap in Nederland tijdens het 25-jarige jubileum van de CHH in 1936. Zijn rede is gepubliceerd in het CHH-tijdschrift Chung Hwa Hui Tsa Chih, jaargang xiv, nr. 1,
aldus Klaas Stutje.

Meteen ben ik op zoek gegaan bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, eerst via Delpher en toen dat niet lukte via de mail. En ja hoor, de rede van pa Hong is nog niet gedigitaliseerd, maar een scan is mogelijk. Yesss!

Pa Hong was toen president.  Omdat hij zijn rede in historisch perspectief plaatst aan de hand van een paar belangrijke thema’s, wordt een aantal zaken nu toch wat duidelijker….en ook weer niet. De eerder genoemde Han Tiauw Tjong bijvoorbeeld wordt door pa Hong een paar keer genoemd en geroemd voor zijn waardevolle bijdragen voor Chung Hwa Hui (CHH), Han Tiauw Tjong is vertrokken naar Indonesië, weer teruggekomen en toen? Dat maakt het dateren van de foto over zijn afscheid nou niet bepaald eenvoudiger.

De rede van pa Hong beslaat elf pagina’s en ik heb ze dus via ISSUU leesbaar gemaakt. Klik maar op de tekst: Rede van den Heer Tan Kian Hong.  Geweldig toch om pa Hong te horen ‘spreken’, precies 80 jaar geleden. Ik zal met zijn tekst ernaast nog eens de foto’s moeten bekijken!

Schermafbeelding 2016-04-06 om 15.38.00

 

2 gedachten over “CHH1936 lustrum: toespraak pa Hong”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *