Terug uit Indonesia

Wat een geweldige reis was dat! Eindelijk eens wat langere tijd bij mijn familie in Sepanjang doorgebracht. Engtiong (jongste zoon van oudste broer pa Hong) heeft heel veel verteld over de geschiedenis van de familie Tan, hij wist zelfs nog een boek uit 1909 te voorschijn te toveren waaruit pa Hong heeft leren fotograferen. Het handboek der practische fotografie van dr J.E. Rombouts. Ik weet nu ook waar zijn doka was. We sliepen in zijn vroegere kamer, we hebben het hele huis doorgelopen en gehoord waar wat allemaal geweest is. We hebben het graf bezocht van onze ancestors………..En natuurlijk de aanleiding voor deze reis: de bruiloft in twee volwassen delen, met deelname aan de theeceremonie, make-up voor alle familieleden, glitterjurk, haarstukje. Geweldig om  dit alles te mogen delen met de familie.
We hebben met Han Go een toertje door Surabaya gemaakt, o.a. de Nederlands Indische Artsenschool bezocht en nog meer, daarover later.

Nog twee kinderen van studiegenoten uit Leiden van pa Hong!

Als verrassing hebben we ook met Han (zoon van Go In Tjhan) nog twee andere kinderen van goede studievrienden van pa Hong ontmoet. Ze wisten allen van het bestaan van pa Hong. Yaoke (zoon van Lie Bing Tien) vertelde dat hij nooit geweten had wie die ‘dronkaard’ was die op zoveel studentenfoto’s van zijn vader voor kwam en Poplin (dochter van Tan Hay Siang (Willem) die in 1964 zijn naam veranderde in Fadjar Notonagoro, vertelde dat haar vader het nog regelmatig over pa Hong had gehad, hem ook nog opgezocht had in Maastricht.

Dit zijn ze dan, van li naar re: zoon van Go In Tjhan, dochter van pa Hong, dochter van Tan Hay Siang en zoon van Lie Bing Tien
 
Foto’s van vroeger bekijken. Han is hier de deskundige van de foto’s uit het studentenleven van onze vaders

Wes O. Kwee is een zeer ervaren familiegeschiedenis deskundige


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *