Was dit de tentoonstelling?

Ik heb tot nog toe niet kunnen traceren op welke tentoonstelling pa Hong onderstaande foto van foto’s heeft gemaakt van Chung Hwa Hui besturen. Onder andere besturen waar hij deel van uitmaakte.

CHH bestuur 1932-1933: Koo Liong Bing president, pa Hong secretaris

Nu vond ik in mijn eigen aantekeningen, weliswaar over een Chinees bankje dat ik na wilde maken, een tentoonstelling genoemd: China’s verre verleden. Op Google vond ik deze informatie over die tentoonstelling:

China’s verleden
Om kwade geesten af te schrikken en geluk af te dwingen voor de tentoonstelling China’s verre verleden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt maandag 19 december een traditionele Chinese ceremonie op de Dam gehouden. Tijdens dit vijftien minuten durend spektakel zullen draken, leeuwen, vuurwerk en een hoop lawaai de officiële opening van de tentoonstelling van honderd archeologische vondsten uit de Zuidchinese provincie Hunan inluiden. De tentoonstelling heeft volgens de organisatie een uniek karakter. Dit is de eerste keer dat Chinese voorwerpen buiten het in naam nog steeds communistische land worden tentoongesteld zonder bemoeienis van het staatsbureau voor tentoonstellingen in Peking. De maker van de expositie, dr. J. Fontijn, ontmoette in Hunan de directeur van het provinciaal museum, die een oude vriend bleek waar Fontijn nog iets van tegoed had. Normaal is de Chinese regering zo gesteld op vertegenwoordiging van alle regio’s op een tentoonstelling dat een expositie over één provincie uitgesloten is. T/m 18 april 1995, ma-zo 10-18u, Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam.

Ik herkende ook de folder van de tentoonstelling. Misschien heb ik die zelfs nog wel ergens.

tentnwekerk03

Ik ben daar dus ook echt geweest. Ook meen ik mij te herinneren dat de tentoonstelling die ik met pa Hong bezocht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam was. 1994-1995 zou kunnen, al is het aan de late kant qua mobiliteit pa Hong. Hij is toen namelijk zelf met de trein naar Leiden gekomen. Dus ik weet het niet. Aan de andere kant weet ik ook niet hoe ik van die tentoonstelling gehoord zou moeten hebben. Het waren meestal artikelen van pa Hong die mij op zoiets attendeerden.

Informatie navragen bij de Nieuwe Kerk leverde nix op, noch bij het IISG (internationaal instituut Sociale Geschiedenis waar het archief van Chung Hwa Hui ligt.

Wie kan hier meer over vertellen? Die foto’s van CHH lijken beetje ver van de inhoud van de tentoonstelling af te liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.